Въздухът в България е най-мръсен в цяла Европа

Елица Мартинова 15 октомври 2013 в 10:51 6459 34

Замърсяване на въздуха, Снимка: БГНЕС, Архив
Замърсяване на въздуха, Снимка: БГНЕС, Архив

Български градове заемат челни позиции в класация за най-замърсен въздух, направена от европейските екологични регулатори, пише New York Times.

В България са отчетени най-високи нива на прахови частици, които се отделят от ауспусите на превозните средства или от промишлени производства. Те могат да доведат до здравословни проблеми като астма и дори рак. В страната е отчетена и притеснителна концентрация на въглероден оксид и серен диоксид, сочат още данните от проучването.

Замърсяването в столицата София е очевидно за всеки, който е прекарал известно време там.

„Ако облечете чисто бяла риза и се разходите за няколко часа в града, ще забележите, че яката е придобила жълто-сив оттенък“, споделя 25-годишната Алекс Меламед, който е студент в София.

„Понякога правя следния експеримент: Разхождам се из града и не пипам нищо. Щом се прибера вкъщи и си измия ръцете, сапунът прави мръсна пяна“, споделя още младежът.

България се индустриализира през периода на комунизма (1944 – 1989 г.), когато проблемите на околната среда не са били приоритет за държавите. Вземайки под внимание факта, че България е сред най-бедните държави е ЕС, страната е постигнала очаквано незадоволителни резултати в борбата със замърсения въздух. Доклад на ООН от 2011 г. установи, че България, редом с Армения и Румъния, води в класациите по смъртни случаи, причинени от мръсния въздух.

Но България не е единствената страна, която се изправя през предизвикателствата на замърсения въздух. Неин сериозен подгласник е Полша, където ситуацията не изглежда много по-добре, пише още NY Times.

Изследването на въздуха обхваща периода от 2002 г. до 2011 г. Ето челните пет позиции на най-замърсените европейски градове според изследването, четири от които са български:

  1. Перник, България
  2. Пловдив, България
  3. Краков, Полша
  4. Плевен, България,
  5. Добрич, България
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews