ЕК погва България за невръщането на ДДС

02 юли 2013 в 08:19 2510 0

Европейската комисия
Европейската комисия

Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради откази на данъчните да възстановяват ДДС на фирми, съобщи Дарик, позвовавйки се на информация от адвокат Михаил Екимдиев.

Екимджиев е подал сигнала до Брюксел. Той се е оплакал от името на търговеца на зърно „Куарт”ООД, на когото данъчните отказали да възстановят ДДС за над 113 000 лв. по 13 фактури. 

Данъчните оправдават неплащането с липсата на формални условия при доставчиците, като например, че нямат складова база или нямат сключени договори с достатъчно работници. „

Имаме десетки жалби за това, че българските данъчни власти произволно отказват възстановяване на данъчен кредит, приемайки доставките за нереални или неосъществени”, твърди Екимджиев.

Той обясни, че според европейското законодателство връщането на ДДС може да бъде отказано само ако се докаже недобросъвестност на получателя на доставката. „А у нас се отказва за някакви нарушения по веригата, включително от преки и непреки доставчици”, обясни адвокатът.

„Това е все едно да си поръчаш нещо от магазин, да си регистриран по ДДС и после да не ти го възстановят, защото шофьорът на камиончето, с което са ти го доставили, няма трудов договор”, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови