ДСБ започва преговори за обединена десница

Елица Мартинова 17 юни 2013 в 12:07 14281 48

Радан Кънев. Снимка: БГНЕС
Радан Кънев. Снимка: БГНЕС

На заседанието на Националния съвет, което ще се проведе в неделя, ДСБ ще поиска от новото ръководство мандат за започване на преговори за „обединен опозиционен блок“. Това обяви в понеделник фаворитът за лидерския пост на партията Радан Кънев.

„Ще водим нова политика, по нов начин, без претенции да бъдем център на вселената. Основната ни цел ще бъде да защитим интереса на десния избирател, който в момента не е представен в парлaмента. Ще работим, за да гарантираме промените, които българското общество иска“, каза Кънев.

Той отказа да даде подробности за партиите, с които ДСБ ще води преговори за бъдещата десница.

„Ако започна да изброявам имена на партии и абревиатура няма да спазя линията на новата политика, към която се стремим. В момента десните избиратели са обединени и този блок ще бъде съставен от лица, които гражданите ще припознаят“, каза Кънев в отговор на журналистически въпрос.

От ДСБ се ангажираха да дадат повече подробности около намеренията си след 23 юни, когато ще се проведе заседанието на Националния съвет.

Тъмносините бяха категорични, че остават дни до падането на кабинета „Орешарски“. Те призоваха своите поддръжници и всички дясно ориентирани граждани да се участват в протестите до свалянето на правителството.

Според Кънев колкото по-многобройни са демонстрациите, толкова по-незабелязани ще останат провокаторите и протестите ще запазят мирния си характер.

„Искаме да поздравим българските граждани за протестите. Това е протест на българската средна класа, който е насочен към бъдещето. За първи път в историята на Прехода виждаме нещо подобно“, коментира Радан Кънев.

От ДСБ са категорични, че вариантът да се изчака и предсрочните избори да се отложат за май догодина, когато България ще гласува за Европейски парламент, е неуместен.

По думите на Екатерина Михайлова настоящият кабинет и настоящото Народно събрание не са в състояние да допринесат по никакъв начин за напредъка на държавата. Тя заяви още, че идеята на ГЕРБ за свикване на Велико народно събрание е добре, но на този етап е неосъществима.

„Ние отдавна предлагаме свикване на ВНС и изработка на нова Конституция. Важно е обаче партиите да имат ясна визия за това какво ще включва тя. На този етап, при сегашния състав на парламента, свикването на ВНС е невъзможно“, каза Михайлова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!