Доброволци извадиха пропадналия в Рибарица бетоновоз (видео)

OFFNews 05 април 2013 в 17:32 8096 6

Близо 12 часа след като бетоновоз пропадна от мост в Рибарица, машината беше извадена на части. 

За OFFNews съобщиха от МВР, че работата по ваденето на машината от реката е приключила рано тази сутрин, като освен сили на пожарната, активно участие са взели и доброволци от форума OFFRoad-Bulgaria.

Бетоновозът срути 60-годишен мост над река Бели Вит в четвъртък сутринта около 9.30 часа. Шофьорът на камиона, който прекарал около час заклещен в кабината, беше изваден от нея и откаран в болница без опасност за живота. Той се е отървал само с няколко порезни рани.  

Дълбочината на дерето, където е пропаднал камионът, е 10 метра. Срутеното съоръжение блокира около 300 души, които живеят в околността.

Тъй като е било невъзможно камионът да се изтегли директно от реката, с разрешение на собственика на бетоновоза, се е стигнало до разрязването му и изнасянето му на части от реката. Изтеглено е само шасито на камиона, а центрофугата, която е била пълна с бетон, остава в реката. Изваждането й от коритото е трудно, като за момента не е ясно дали ще бъдат правени повторни опити за изваждането й. В резултат на срутването на моста е прекъсната ВиК-мрежата към вилното селище на Рибарица.

Още вчера с помощта на верижна техника, собственост на член на форума OFFRoad-Bulgaria, е направен опит за изтеглянето на машината – т.нар. АТС, който представлява самоходна машина влекач. Благодарение на нея, камионът беше отстранен от мястото на пропадане и изтеглен от реката.

Основен организатор на доброволците беше кметът на Тетевен Милен Милев, който също е член на форума и е популярен с организирането на доброволчески акции. Кадрите от акцията в Рибарица са на друг член на форума - Пламен, който също е от Тетевен.

Максималната тежест, която мостът е могъл да издържи, е 10 тона. Според запознати натовареният с бетон камион е тежал близо 40 тона, а това не е бил първият камион, който минава по този мост. Забраната не е спазвана и вчерашният инцидент е можело да сполети и други, коментира пред OFFNews Пламен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови