Понеделник на гнева: Хиляди на протест срещу високите сметки за ток

Вероника Шербанова 11 февруари 2013 в 20:46 2323 1

Протестът в Благоевград. Снимка: Бранимир Аслански
Протестът в Благоевград. Снимка: Бранимир Аслански

Протести срещу завишените сметки за ток и парно бяха проведени и днес в редица градове на страната, сред които Благоевград, Пловдив и Варна. 

В Благоевград над 2500 души се събраха на протест срещу ЧЕЗ пред сградата на общината.

В града вече се събират подписи за свикване на референдум дали чешката компания трябва да бъде изгонена от България. От трибуната в центъра на Благоевград се чуха призиви за блокиране на главен път Е 79 в неделя.

Около 200 души излязоха на протеста срещу високите сметки за ток в Пловдив. Демонстрантите се събраха пред офиса на EVN в града. Те заявиха отново, че няма да платят сметките си за ток.

Чуха се скандирания „Мафия!“, „Защо крадете българския народ?“ и „EVN-вън!“. Пловдивчани обявиха, че ще излязат отново на протест утре.

Няколкостотин души се събраха на демонстрациите във Варна. Протестът беше охраняван от десетки полицаи. Стачкуващите спряха движението по бул. „Мария Луиза“.

Шествието се придвижи към катедралата с освирквания и викове „Мафия!“. Демонстрантите успяха да спрат движението и пред катедралата.

Протестиращите имаха намерение да се насочат към Аспаруховия мост, но бяха спрени от кордона на жандармерията, затова се върнаха пред сградата на общината.

Те направиха повторен опит да се придвижат към Аспаруховия мост, но бяха спрени от кордона. Демонстрантите започнаха да бутат полицаите и да ги освиркват.

Хиляди хора излязоха вчера на протест срещу завишените сметки за ток и парно. По около 5000 души се събраха в София и Благоевград. Около 3000 души излязоха в Пловдив. Протести имаше още в Бургас, Велико Търново, Добрич, Шумен и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!