До 15 септември учителите казват какво да се учи по литература

Александра Маркарян 05 септември 2013 в 15:15 2428 1

Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова и шефката на една от дирекциите в МОН Евгения Костадинова. Снимка: БГНЕС
Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова и шефката на една от дирекциите в МОН Евгения Костадинова. Снимка: БГНЕС

До 15 септември всички учители по литература трябва да изпратят анкети, в които да опишат кои автори и произведения да бъдат включени в задължителната учебна програма по литература и кои от сега включените смятат за излишни.

Първоначално даденият срок за това - 5 септември - бе удължен от Министерството на образованието, след като се разбра, че учителите не са успели да приключат навреме. Удължаване поискали началниците на регионалните инспектори по образование.

След изтичане на срока резултатите ще бъдат обработени и анализирани, а в края на септември ще бъдат оповестени пред  медиите и обществеността, съобщиха от просветното ведомство.

Въпросът какво да се учи по литература и какво не стана актуален след огласяването на проект за нова учебна програма, изготвена по времето на служебното правителство, която предвиждаше отпадане на ключови български и чужди автори и произведения. От нея например липсваха редица произведения на Христо Ботев ("Майце си", "Моята молитва", "Борба", "Делба", "Елегия", "Хайдути" и цялата му публицистика), на Иван Вазов ("Чичовци"), на Алеко Константинов ("До Чикаго и назад"), на Димчо Дебелянов ("Тютюн"), на Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Пенчо Славейков, Елин Пелин. Нямаше го и "Хамлет" на Шекспир.

Програмата предизвика остри реакции и спорове, заради които бе спряна от министър Анелия Клисарова. По нейно искане МОН се допита до учителите по литература (над 5000 души), които чрез анкети трябва да отговорят какво да съдържа учебната програма по предмета, който преподават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови