ДКЕВР: Запазваме цената на тока и утрояваме износа

11 юни 2013 в 12:21 2638 2

Анжела Тонева Снимка: Сергей Антонов
Анжела Тонева Снимка: Сергей Антонов

Ще се стремим при пълна прозрачност в контакт с представителите на гражданското общество да запазим цената на електрическата енергия, обяви днес Еленко Божков от енергийния регулатор (ДКЕВР).

По думите на члена на ДКЕВР, регулаторът ще се стреми да стимулира износа на електрическа енергия, за да облекчи проблема с ниското потребление и свръхпроизводството на ток. "Ситуацията сега далеч не е розова. Ние изнасяме около 100-150 мегавата и има транзит на електрическа енергия около 250 мегавата - 1,5 милиарда киловатчаса от началото на годината", каза Божков. От ДКЕВР искат да дадат възможност за износ на 5 милиарда киловатчаса.

Износът ще се стимулира с премахване на част от пречките, заложени в таксата за "пренос" на електроенергия, поясни той. В таксата за пренос са включени зелената и кафявата добавка за изкупуване на тока от възобновяемите енергоизточници (ВЕИ) и когенерационните централи (за комбинирано производство на топлина и електричество) на топлофикациите и някои промишлени предприятия.

ДКЕВР работи по нов механизъм за ценообразуване в енергетиката, който ще бъде представен до края на седмицата, съобщи председателят на комисията Анжела Тонева. "Надяваме се никой да не пострада, надявам се на разбиране от всички дружества", призна Тонева, но заяви категорично, че цената на парното няма да се промени заради електроенергията.

Нова методика за ценообразуване бе изработена от екипа на служебния министър на икономиката и енергетиката Асен Василев. Тя предвиждаше четирикратно намаляване на скъпата кафява енергия (когенерационния ток) в микса с намаляване на квотата за задължително изкупуване в микса. Един от начините за това е от топлофикациите да се изкупува само токът, произведен от високоефективни инсталации, което в случая с "Топлофикация София" например би означавало 100 милиона лева по-малко годишен приход за дружеството. Предният председател на ДКЕВР Евгения Харитонова обаче обяви, че ако това стане, ще трябва да се повиши цената на парното, тъй като топлофикациите разчитат в голяма степен на прихода от кафявия ток и чрез тях задържат цената на топлоенергията си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!