Дянков: Научният фонд да стане дирекция към МОМН

Александра Маркарян 08 февруари 2013 в 11:57 1565 0

Симеон Дянков Снимка: БГНЕС
Симеон Дянков Снимка: БГНЕС

Фонд "Научни изследвания" да стане дирекция към Министерството на образованието и науката. Такова предложение съм изпратил до новия министър на образованието акад. Стефан Воденичаров още миналата седмица, обяви финансовият министър Симеон Дянков по време на парламентарния контрол днес.

Той отговаряше на въпрос от депутата от "Атака" и председател на образователната комисия в парламента Огнян Стоичков. Той попита защо фондът, който се финансира от държавата, е раздавал пари за проекти, които не са от приоритетните научни области, разписани в стратегията за научни изследвания.

Вместо по проекти в петте приоритетни области през 2012 г. са раздавани пари по 7 области. Допълнителните, приети и с участието на представител на финансовото министерство в изпълнителния съвет, са педагогически науки и мултидисциплинарни изследвания. За тях от общия бюджет за същата конкурсна сесия в размер на 14.8 милиона лева са били дадени общо близо 7 милиона лева.

Именно лошото администриране съм направил предложението за преобразуването на фонда в дирекция към образователното министерство, отговори Дянков. По повод участието на представител на МФ в работата на фонда Дянков заяви, че неговият представител е участвал "всичко на всичко в едно заседание", след което поискал от министъра си да назначи пълен одит.

Въпросният одит, поискан през октомври 2011 г., е показал, че в работата на фонда има 400 нарушения.

Тази констатация даде повод на Стоичков да попита защо за толкова много време Дянков не е спрял течовете във фонда.

"Прав сте, че щеше да е много по-добре, ако се бяха взели мерки много по-рано. Проблемите във фонда ги знаем не само от 2012 г. от одита на АДФИ, но и от два предишни доклада, които покриват периода от 2004 г. Това е и причината министър Серегей Игнатов вече да не е министър. Фондът си е изпълнявал бюджета, но не е имало контрол от страна, затова и законът трябва да се промени коренно, така че отговорността да не е размита, както е била през последните 10 години", каза Дянков. 

Днес, след среща между ректорите и министъра на образованието, трябва да се реши какъв ще бъде статутът на фонда и дали той ще остане самостоятелна структура към министъра на образованието или ще бъде преобразуван в дирекция към МОМН.

Скандалите във фонд "Научни изследвания" доведоха до три оставки: на министъра на образованието Сергей Игнатов, на управителя и на шефа на изпълнителния съвет на фонда - Христо Петров и Рангел Гюров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови