Десният блок иска закриване на ЦИК (видео)

Елица Мартинова Последна промяна на 15 юли 2013 в 12:18 3023 6

Йонко Грозев, Снимка: БГНЕС
Йонко Грозев, Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия да се разпусне, а в Изборния кодекс да се дефинира ясна методика за изчисляване на изборните резултати.

Такива точки ще влязат в предложението за изменения в Изборния кодекс, които десният проект ще внесе още тази седмица в деловодството на Народното събрание.

Трите основни приоритета, около които е изграден документът на Реформаторския блок, са: Деполитизиране на изборната администрация; Въвеждане на мажоритарност в избора; Създаване на гаранции срещу контролиран и купен вот.

Десният проект настоява ЦИК да бъде разпусната. Според Йонко Грозев от "Движение БГ" изборнатяа администрация е дефектна, защото е под силно партийно влияние.

Друга важна промяна, която влиза в предложенията на сините, е актуализацията на избирателните списъци.

"Необходимо е създаване на реален списък с гласоподаватели на базата на реално участвалите избиратели през последните три вота. Това е първа крачка за решаване на проблема с мъртвите души", каза Грозев.

Реформаторският блок се обяви още "за" въвеждане на задължителна преференция в пропорционалните листи, за която да няма праг. Според Грозев това ще въведе мажоритарност при изборите.

Десните са категорични, че за да се облекчи достъпът на гражданите до властта, трябва да се намали необходимият брой подписи за издигане на независими кандидато до 1% от гласоподавателите в съответния МИР. В тази връзка десните предлагат още облекчен режим за регистрация на партиите и безплатен равен достъп на всички регистрирани участници в обществени медии.

Реформаторският блок предлага още в Изборния кодекс да се вмъкне изцяло нова глава, която да регламентира правата на застъпниците, наблюдателите и партийните преставители в изборния ден.

" Това не са цели, които сме си изсмукали от пръстите. това са причините, заради които изборите не отговарят на изборния принцип", категоричен бе Петър Москов от ДСБ.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.07 2013 в 21:06

Десният блок има ли малко акъл, да разбере, че при мажоритарен вот няма да имат и един народен представител. Или смятат, че разполагат с набор от "велики личности"?! Смешници бяха, смешници ще си останат.

15.07 2013 в 16:47

А сегашното дясно е само едно-НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ без грам демокрация в него. Всички изброени "АКТИВИСТИ" са А сегашното дясно е само едно-НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ без грам демокрация в него. Всички изброени "АКТИВИСТИ" са СДСарски останки, които пак се стремят към властта и ги блазни мисълта за нови избори, но зависят от големите партии, които държат ЦИК и с ДЕполитизацията( или премахване на ЦИК) се мъчат да влязат отново в НС. Идеята да Деполитизация СДСарските активисти са я откраднали от нас- сайта на "Идея за България" и с нея и" новите си лица" мислят, че ще реабилитират управленческата нефелност и престъпност на своите предишни управлявания! СДСарски останки, които пак се стремят към властта и ги блазни мисълта за нови избори, но зависят от големите партии, които държат ЦИК и с ДЕполитизацията( или премахване на ЦИК) се мъчат да влязат отново в НС. Идеята да Деполитизация СДСарските активисти са я откраднали от нас- сайта на "Идея за България" и с нея и" новите си лица" мислят, че ще реабилитират управленческата нефелност и престъпност на своите предишни управлявания!

15.07 2013 в 16:39

В тази статия на OFFnews се говори за появили се някакви нови "десни" , които искат нов избирателен кодекс и предлагали ДЕполитизация. Какъв "десен блок, какви 5 лева? "Деполитизацията" е демократична мярка и всички "демократично" е "ляво".
А сегашното дясно е само едно-НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ без грам демокрация в него. Всички изброени "АКТИВИСТИ" са СДСарски останки, които четат и крадат от сайта на "Идея за България"- така мислят, че ще си реабилитират управленческата нефелност и престъпност!
Няма да търсим "авторски права", оставяме ги да се бият, знаем ,че нищо няма да направят. За нас това не е начин за борба, ние се борим за пълна смяна на системата и не работим" на парче"! Ние виждаме единствен начин за борба в "Движение 1 милион",натиснете линка
http://www.ideyazabulgaria.org/index.php?option=com_content&view=article&id=4078:4-q1-q-&catid=23:member ship&Itemid=177
Коментар на "Идея за България"

15.07 2013 в 16:30

Какъв "десен блок, какви 5 лева? Деполитизацията е демократична мярка, а всички демократично е "ляво" Всички изброени са СДСарски останки, които четат и крадат от сайта на "Идея за България"- така мислят ,че ще си реабилитират управленческата нефелност и престъпност! Няма да търсим 4авторски права", оставяме ви да се биете, знаем ,че нищо нямате да направите. За нас това не е начин за борба, ние се борим за пълна смяна на системата и не гработим" на парче"! Ние виждаме единствен начин за борба в "Движение 1 милион",натиснете линка
http://www.ideyazabulgaria.org/index.php?option=com_content&view=article&id=4078:4-q1-q-&catid=23:member ship&Itemid=177

15.07 2013 в 15:58

Направо да въведем видеонаблюдение във всеки дом, както е тръгнало ... :)

А пък премахването на ЦИК е наистина "революционна идея", но служебната изборна администрация също ще е назначена от някой политик, който е бил вече на власт, пак ще бъде партийно обвързана, но няма да е ясно кой на кои хора е човек ... СМЧ

15.07 2013 в 13:37

Друга добра идея, която бяха дали от някаква НПО беше човек да може да види в сайта на ГРАО по ЕГН дали подписа му фигурира в някой от списъците за създаване на партии и други подобни. Имайки предвид какво става с личните данни на хората, които дори полицията записва на хвърчащи хартийки, смятам, че идеята е много добра.