Десният блок иска закриване на ЦИК (видео)

Елица Мартинова 15 юли 2013 в 12:18 3557 6

Йонко Грозев, Снимка: БГНЕС
Йонко Грозев, Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия да се разпусне, а в Изборния кодекс да се дефинира ясна методика за изчисляване на изборните резултати.

Такива точки ще влязат в предложението за изменения в Изборния кодекс, които десният проект ще внесе още тази седмица в деловодството на Народното събрание.

Трите основни приоритета, около които е изграден документът на Реформаторския блок, са: Деполитизиране на изборната администрация; Въвеждане на мажоритарност в избора; Създаване на гаранции срещу контролиран и купен вот.

Десният проект настоява ЦИК да бъде разпусната. Според Йонко Грозев от "Движение БГ" изборнатяа администрация е дефектна, защото е под силно партийно влияние.

Друга важна промяна, която влиза в предложенията на сините, е актуализацията на избирателните списъци.

"Необходимо е създаване на реален списък с гласоподаватели на базата на реално участвалите избиратели през последните три вота. Това е първа крачка за решаване на проблема с мъртвите души", каза Грозев.

Реформаторският блок се обяви още "за" въвеждане на задължителна преференция в пропорционалните листи, за която да няма праг. Според Грозев това ще въведе мажоритарност при изборите.

Десните са категорични, че за да се облекчи достъпът на гражданите до властта, трябва да се намали необходимият брой подписи за издигане на независими кандидато до 1% от гласоподавателите в съответния МИР. В тази връзка десните предлагат още облекчен режим за регистрация на партиите и безплатен равен достъп на всички регистрирани участници в обществени медии.

Реформаторският блок предлага още в Изборния кодекс да се вмъкне изцяло нова глава, която да регламентира правата на застъпниците, наблюдателите и партийните преставители в изборния ден.

" Това не са цели, които сме си изсмукали от пръстите. това са причините, заради които изборите не отговарят на изборния принцип", категоричен бе Петър Москов от ДСБ.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови