Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ден на свети апостол Йоан Богослов

Марина Парпулева 26 септември 2012 в 00:01 1013 0

Един ден на Христос минавал покрай Генисаретското езеро и видял двамата братя Яков и Йоан да кърпят една рибарска мрежа заедно с баща си. Призовал ги да тръгнат с него и те без колебание го последвали.

От този ден насетне братята били неизменно до Спасителя. А Йоан станал един от най-любимите му ученици. Той бил посветен в светия живот на Учителя - на неговите чудеса и пророчества, изпитания и страдания. Бил сред първите, повярвали в чудото на Христовото Възкресение и Възнесението Господне, когато получил и благодатния дар на Пресветия дух.

Оттогава започнала апостолската мисия на св. Йоан. С жар и любов проповядвал Евангелието и обръщал много езичници и юдеи в Христовата вяра. 

Светлото му дело започнало от Йерусалимския храм. После се отправил заедно с ученика си Прохор към Мала Азия. Посетили много села и градове, където усърдно проповядвали словото Христово, вършели чудеса, откривали църковни общини, поставяли епископи, презвитери и дякони.

В края на живота си апостол Йоан се изкачил високо в планината заедно със своя любим ученик. В продължение на три дни светият отец, по внушение на своя Бог, писал своето Евангелие, което започва с думите "В началото беше Словото, и Словото беше у Бога, и Бог беше Словото."

Преди да умре, свети Йоан сам посочил мястото на своя гроб. След това легнал в него и умрял. Всяка година на 8 май на това място излиза тънък прах, който изцелява страданията и болките на вярващите в светия живот на апостол Йоан Богослов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!