Ден 29: Граждански парламентарен контрол и палатков лагер

OFFNews 12 юли 2013 в 08:15 1769 4

Ден 29
Ден 29

Заради петъчния парламентарен контрол и за отбелязване на един месец от началото на протестите недоволните от правителството са подготвили нова инициатива - те планират Национален ден за граждански парламентарен контрол.

И тази сутрин пред Народното събрание, по време на сутрешното кафе, се очаква блокада, която спира движението по бул. "Цар Освободител". 

Протестиращите разположиха палатков лагер на площада около паметника на Цар Освободител.

10:35 ч - Премиерът Пламен Орешарски влезе в парламента. Той бе мощно освиркан от протестиращите.

Ден 2910:00 ч - Около 20 души има пред парламента, а откъм задния вход демонстрантите са десетина. Дъждът принуди хората да потърсят подслон.

8.55 часа - Зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова пристигна зад загражденията. Тя бе освиркана от протестиращите, които я призоваха: "Мая, ела при нас!". Червеното острие обаче не удовлетвори исканията на демонстрантите и влезе в парламента.

8.50 часа - зад загражденията на парламента влезе линейка. Протестиращите, които са обсадили Народното събрание откъм градинката на СУ, започнаха да скандират по мегафон "Внимание, внимание, всички от парламента да се качат в линейката". Други предположиха, че линейката е предназначена за червения депутат Мая Манолова.

8.43 часа - Пиян мъж хвърли яйце по фасадата на парламента. Преди това протестиращи го посочиха на полицията като провокатор. Полицаи поискаха документите за самоличност на момчето, но се оказа, че той няма такива.

8.20 часа - Традиционно пред сградата на президентството се събра група протестиращи на велосипеди. Те обикалят шадравана пред сградата.

8.18 часа - Движението на бул. "Цар Освободител" беше спряно. На площада се събират хора, които започнаха да пият сутрешното си кафе. 10-15 души са пренощували на импровизиран палатков лагер пред сградата на парламента.

Продължават и контрапротестите на привържениците на правителството на Пламен Орешарски. Те ще се съберат на обичайното място пред НДК и ще продължат със събирането на подписи за отстраняване на президента Росен Плевнелиев и в подкрепа на кабинета.

На 28-ия ден от протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски напрежението ескалира. Около 20.30 ч. шествието се сблъска с полицейската преграда край ул. „Оборище“ и „Московска“. Час по-късно хората издърпаха част от загражденията пред парламента и свариха полицията неподготвена. За няколко минути изглеждаше, че гражданите са пробили кордона, но дойдоха полицейски подкрепления. На площад Народно събрание цари суматоха, но без насилие.

Двама души са задържани заради извършени нарушения. Единият е издърпал парапет от загражденията на Народното събрание, а другият задържан е наплюл гражданка, която е участвала в протестите. Други сериозни нарушения на обществения ред по време на снощния протест не са установени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!