Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Похитителят от Сливен обжалва присъдата си

Юлиан Христов 15 февруари 2012 в 10:29 2221 0

Българин осъди държавата в Страсбург
Българин осъди държавата в Страсбург

В Апелативния съд в Бургас днес в 11.00 часа ще се гледа делото срещу похитителя от Сливен Стефан Стефанов.

На 23 март 2011 година той нахлу в банков клон в центъра на града. Тогава той рани охранителя Станчо и държа като заложници служителки от банката близо денонощие.

Близо 40 часа продължи заложническата драма в Сливен. В рамките на няколко часа Стефанов пусна постепенно шестте похитени от него жени и остана сам в трезора на „Инвестбанк“, като в последните часове заплашваше със самоубийство. До последно похитителят не разбира, че в банката има друг човек.

Стефанов се решава да нападне банката, провокиран от невзет шофьорски изпит. Според МВР той първоначално е имал намерение просто да ограби банката, но непредвидената стрелба, при която бе ранен единия от охранителите, го извадило от контрол. Пистолетът, който мъжът похитителят използвал, е негово лично оръжие, за което той имал и съответното разрешително.

Делото днес е образувано по две подадени жалби. Едната е на Стефанов, а другата - на простреляния охранител и граждански ищец Станчо Станев.

На 25 октомври Окръжният съд в Сливен осъди Стефанов на 14 години и шест месеца лишаване от свобода по най-тежкото от 9 обвинения - въоръжен грабеж, придружен с опит за убийство. Съдиите признаха Стефанов за виновен и по обвинението за задържането на заложници и поставянето на условия за тяхното освобождаване. По това обвинение Стефанов получи присъди от три години и три години и осем месеца. Той бе признат за виновен и по две обвинения за придобиване и държане без разрешително на боеприпаси. Според законодателството в сила влиза решението с най-високата присъда.

Съдът реши, че Стефанов е виновен и в умишлено унищожаване на банково имущество: простреляни прозорци и дограма, счупени камери и компютри на обща стойност 1110, 35 лева. Осем месеца затвор Стефанов получи за това, че е прострелял предното стъкло на паркиран пред банката „Опел”.

Стефанов ще трябва да плати нанесените банката щети, както и да изплати 150 000 лева за нанесените на простреляния охранител Станчо Станчев щети. Той трябва да плати и по 200 лева на всяка една от заложничките за направени разноски по делото, 660 лева на държавата за процеса, както и 6044 държавни искове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови