Делото за катастрофата на "Тракия" влезе в съда

Юлиан Христов 22 май 2012 в 18:10 1241 0

Автобусът убиец на
Автобусът убиец на "Тракия". Снимка: БГНЕС

Делото за зверската катастрофа на магистрала "Тракия", при която миналия юни загинаха 9 души, а други 11 бяха ранени, влезе в съда.

Днес Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителния акт срещу тримата, обвинени за катастрофата - шофьорът на автобуса Светослав Димитров, който бе задържан и освободен с парична гаранция, притежателят на лиценза за превоз на пътници, съсобственик и управител на "Ентуртранс" - Бургас Ениз Ченгел и Николай Точев, ръководител група "Транспорт" към "Ентуртранс".

Шофьорът Светослав Димитров е обвинен в това, че е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смърт на повече от едно лице. Ако бъде признат за виновен, той може да получи от 5 до 15 години затвор. На другите двама са повдигнати обвинения за причиняване на средни телесни повреди на единадесет лица, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. За тези престъпления законодателят е предвидил наказания от 5 до 15 години затвор.

По данни от тахографската шайба, автобусът се е движел с позволените 100 км/ч, сочат първоначалните данни от огледа на полицията. Има сведения, че автобусът се е отклонил на ляво, ударил се е в мантинелата и след това се е преобърнал. Шофьорът категорично е отрече да е заспал зад волана, а като вероятна версия за катастрофата тогава беше лансирано пукане на гума.

Съдебно-техническа експертиза обаче доказва, че автобусът е бил технически неизправен. Според експертите гредите на шасито на автобуса са били напукани, а заварките са били направени некачествено. Вероятната причина за катастрофата е скъсване на ръждясал елемент от рамата, към която е била прикрепена предната носеща щанга. Неизправна е била и задната дясна спирачка. Шофьорът, който се е движил с 97 км в час,  е загубил управление над автобуса. Той се опитал да завие надясно, но автобусът тръгнал в обратна посока към мантинелата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!