Делото "Наглите" тръгва на втора инстанция

Юлиан Христов 23 януари 2013 в 08:46 1991 1

Наглите. Снимка: БГНЕС
Наглите. Снимка: БГНЕС

Делото срещу групата за отвличания "Наглите" ще бъде гледано днес на втора инстанция в Софийския апелативен съд.

На втора инстанция делото трябваше да бъде гледано още през ноември. Поради отсъствието на адвоката на пострадалите Михаил Краус и Румен Гунински, делото беше отложено.  

На 2 април мегапроцесът приключи на първа инстанция, като за виновни бяха признати само половината от групата за отвличания. Ивайло Евтимов, Прокопи Прокопиев и Даниел Димитров получиха 18 години, а Любомир Димитров бе осъден на 15 години затвор. Общата сума на присъденото наказание е 444 години: съответно за Ивайло Евтимов 130 години затвор, за Прокопи Прокопиев – 125 години, за Даниел Димитров – 110 години и 76 години затвор за Любомир Димитров.

Междувременно, една от жертвите на групата за отвличания, Камелия Бончева - съпруга на бизнесмена Ангел Бончев, почина след тежко боледуване. Бившият президент „Литекс” Ангел Бончев беше отвлечен на 21 май 2008 година, докато паркирал колата си. През месец юли същата година, при предаването на откупа за него, бе похитена съпругата и му.

В края на декември при връчването на приза "Полицай на годината" вътрешният министър благодари на бившия главен прокурор Борис Велчев (вече конституционен съдия), че е осигурил ”необходимия прокурор” по делото "Наглите".

Единият от прокурорите по мегапроцеса -  Бисер Кирилов, пожела да бъде отстранен от делото. Причината е, че е разпоредил, без знанието на съда, една от жертвите - Румен Гунински, заедно с баща си и служител на ГДБОП, да  посетят една от къщите за отвличания на престъпната група.  Така прокурор по делото остана Антоанета Близнакова


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови