Делото "Наглите" тръгва на втора инстанция

Юлиан Христов 14 ноември 2012 в 08:04 1139 0

Част от
Част от "Наглите" в съда. Снимка: БГНЕС

В Софийския апелативен съд (САС) днес започва делото срещу групата за отвличания "Наглите".

На 2 април делото приключи на първа инстанция, като за виновни бяха признати само половината от групата за отвличания. Ивайло Евтимов, Прокопи Прокопиев и Даниел Димитров получиха 18 години, а Любомир Димитров бе осъден на 15 години затвор. Общата сума на присъденото наказание е 444 години: съответно за Ивайло Евтимов 130 години затвор, за Прокопи Прокопиев – 125 години, за Даниел Димитров – 110 години и 76 години затвор за Любомир Димитров.

Осъдените подсъдими трябва да платят малко под милион обезщетения. Извън сметките остана последната жертва на Наглите Румен Гуненски – син. За него не беше доказано, че е бил похитен. 

Групата превърна отвличанията в бизнес през 2007-2009 година е била съставена от повече от осем души. Останалите обаче не са между живите. Буквално дни преди произнасянето на присъдата беше убит Кирил Кирилов-Шкафа. Той беше застрелян на 25 март около 22 ч. пред дома си в столичния квартал „Младост”.

Според съдиите невинни са Павел Петков и Цветозар Славчев, а братята Радослав и Митко Лебешковски получиха присъди за незаконно оръжие. 

От мотивите на съда на съда свидетели по делото са били разпитвани нерегламентирано, заобикаляйки закона. Съдът констатира в мотивите си, че разпитите, които са правени в сградата на ГДБОП в София в присъствието на директора на службата Станимир Флоров и зам. главния прокурор Бойко Найденов, са били в разрез на закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!