Делегация на ПАСЕ пристига в България за изборите

Елица Мартинова 29 март 2013 в 10:01 1385 0

Делегация на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) пристига следващата седмица в България, за да проведе консултации за наблюдението на парламентарните избори.

Предизборната наблюдателска мисия ще се състои от шестима делегати. Те ще пристигнат в София на 4 април и ще останат до петък.

Групата ще бъде оглавявана от швейцарския социалдемократ Андреас Грос. В нея участват още Мариета дьо Пурбе-Лундин (Швеция), Тинатин Хидашели (Грузия), Николай Вилумсен (Дания), Лука Волонте (Италия) и Мевлют Чавушоглу (Турция). Пратениците ще анализират предизборната кампания в страната.

Делегацията ще се срещне с президента Росен Плевнелиев и с представители на служебния кабинет, включително с премиера Марин Райков. Планирани са разговори и с председателя на Централната избирателна комисия Красимира Медарова.

Пратениците ще се срещнат и с членове на парламентарно представените партии от 41-вото Народно събрание. Делегацията ще се запознае с мнението на други политически формации, обществени организации и медии. Предвиден е и разговор с българската делегация в ПАСЕ.

На 5 април, петък, пратениците ще дадат пресконференция, на която ще споделят заключенията си.

На 28 февруари вече разпусналият се парламент гласува решение, с което Министерството на външните работи да поиска „разширена“ мисия от наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). В същото решение Народното събрание реши да покани и делегация на ПАСЕ.

Преди две седмици представители на ОССЕ бяха на посещение в България, по време на което проведоха разговори с политически лидери и обществени организации. След анализа на ситуацията ОССЕ реши да изпрати за изборите у нас над 240 наблюдатели.

Дали и каква делегация ще изпратят от ПАСЕ ще се реши след посещението идната седмица. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!