ДАНС, МВР и прокуратурата ревизират делата за корупция и наркотрафик

Юлиан Христов 17 юни 2013 в 17:27 2000 2

Сотир Цацаров Снимка: Сергей Антонов
Сотир Цацаров Снимка: Сергей Антонов

Съвместни екипи от прокурори, служители на ДАНС и МВР започват инвентаризация на дела за корупция по високите етажи на властта, контрабандата и наркоразпространението.

Това решиха на съвместна среща главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Цветлин Йовчев и Владимир Писанчев, който е изпълняващ длъжността председател на ДАНС и най-вероятният кандидат за постоянен шеф на агенцията. 

Приоритет - отвличането на Лара и атентатът в Бургас

Три екипа от прокурори от Върховната касационна прокуратура (ВКП) и Софийска градска прокуратура (СГП), заедно с разследващи от МВР и ДАНС, ще концентрират усилията си върху тази група дела, от която приоритетно ще се работи по отвличането на дъщерята на Евелин Банев-Брендо - Лара, и атентата на летище "Сарафово" през лятото миналата година.

„Никой не е казал, че не е работено по тези дела, но конкретен резултат още не е постигнат. Давам приоритет на тези дела. Считам, че те са от делата, които са с най-висока степен на обществена опасност – отвличане и терористичен акт, при който има участие и на международна терористична организация”, каза пред журналисти след срещата главният прокурор Сотир Цацаров. Той обясни, че в тази група дела влизат и разследвания, водени в ДАНС.

На срещата са обсъдени и мерките, които трябва да бъдат взети, за да  не прекъсват разследванията, докато ГДБОП се настани под шапката на ДАНС. Това беше регламентирано с промените в закона за контраразузнавателната служба. Цацаров, Йовчев и Писанев взеха решение делата временно да бъдат поети от Националната следствена служба, докато служителите на ГДБОП бъдат преназначени на работа в ДАНС. "Разследването следва да се извършва вече от разследващи агенти в ДАНС. Ясно е, че не са формирани съответните дирекции, нито има лица, които са назначени на длъжност – разследващи агенти. Не защото няма воля за това, а защото има определени административни процедури, които трябва да бъдат изпълнени. При този създаден административен вакуум, който е неизбежен, ясно е, че разследването по делата не може да спре. С оглед на това сме предприели мерки, свързани с действията на наблюдаващите прокурори при определянето на компетентните разследващи органи”, обясни Сотир Цацаров.

"Оставете ДАНС да си гледа работата"

Срещата между тримата се проведе в кабинета на главния прокурор и първоначално вместо Владимир Писанчев в нея участие трябваше да вземе Делян Пеевски. След като стана ясно, че решението за избирането му за председател на ДАНС ще бъде ревизирана от парламента, форматът на срещата беше променен в последния момент. 

Все още не е обявено официално дали Писанчев ще бъде предложен за шеф на ДАНС. "Ако трябва ще поема, ако ми предложат", каза той пред журналисти след срещата. Той обаче призна, че с него е имало разговор. "Оставете ДАНС да си гледа работата", коментира той, като опита да избегне отговор на въпроса как се е отразил скандалът с назначаването на ДАНС върху служителите и репутацията на агенцията. "ДАНС трябва да работи и това ще е едно от условията, при които той ще се съгласи да поеме агенцията, ако бъде поканен. Положението още не е определено, може ли да оставим нещата да се развиват от само себе си както трябва", обясни той.

Писанчев обясни, че в дните, в които Пеевски е бил в ДАНС, се е запознавал с поста, който заема, но отрече да е имал достъп до дела.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев, който е и бивш председател на ДАНС, обясни, че назначението на Пеевски е политическо решение, но отказа да го коментира. "Моето мнение е, че човекът, който поеме ДАНС, трябва да отговаря на всички условия, които са по закон и наред с това трябва да има съответните морални и политически качества", посочи Йовчев, като не посочи конкретно име или своя номинация, но посочи, че Владимир Писанчев е професионалист, "който се ползва с авторитета не само в България, но и сред международните ни партньори".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!