Държавният дълг се увеличи с 560.9 млн. евро

Последна промяна на 25 август 2012 в 13:27 1380 2

Министерство на финансите
Министерство на финансите

С 560.9 милиона евро се е увеличил номиналният размер на държавния дълг на България през 2011 г. Това сочат данни, публикувани от Министерството на финансите.

Общо държавният дълг в края на 2011 г. е бил приблизително 5.945 млрд. евро. От него външният дълг е около 3.487 млрд. евро, а вътрешният – 2.453 млрд. евро.

Делът на държавния дълг към БВП в края на 2011 г. възлиза на 15.5%.

Нарастването на дълга се дължи „преди всичко на полученото през годината ново вътрешно и външно финансиране, както и отчетените валутнокурсови разлики при преоценката на дълга”, се казва в съобщението на финансовото министерство.

Към края на 2011 г. 53.3% от дълга е в евро, 28.6% - в левове, 15.6% - в щатски долари и 2.5% - в други валути.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.08 2012 в 15:31

Безспорно държавният дълг на България е един от най-ниските в Европа. Не така стои въпросът с брутният външен дълг, който е около 35,5 млрд евро и представлява някъде малко над 90% от БВП. Интересното е, че в другите държави държавният дълг нараства последните години, а при нас, отличниците, държавния дълг е със сравнително малко увеличение. Не съм икономист и няма нужда да бъда такъв за да си го обясня. Най-простичко казано - НИЕ НЯМАМЕ ДЪРЖАВА. Докато другите европейски държави се грижат за населението си, вкл и с увеличаване на държавния дълг, в тази финансова, станала и икономическа криза - в България населението е оставено на самооцеляване и на принципа "дянков-борисов" - който оцелее, оцелее.
За да бъде цинизмът пълен, Борисов отиде в Брюксел да се хвали какъв отличник е и нещо повече - започна да раздава акъл как трябвало в Европа да въведат българските доходи. Въпреки, че са ходили в много зоологически градини - европейците се втрещиха от срещата си с този екземпляр ... "от другият вид". Аз пък умрях от срам, че това недоразумение ми е МП. Какво ти сторихме, Господи!

25.08 2012 в 14:05

Тия май ни взеха за канарчета. Ама нали бяхме "отличниците" бе, Дянкоолу? Нали замразихте пенсии и заплати, за да не товарим финансовата задлъжнялост? За какво конкретно са отишли новите заеми по "вътрешно и външно финансиране"? А това с курсовите разлики и преоценката на дълга върви го пробутвай на пациентите в някое помощно училище. Или пък си признай, че си некадърник, защото няма аз да ти следя и прогнозирам валутните курсове, още по-малкото да правя заменки и преоценки на дълга. Всъщност, в Грузия биха ли ви, г-н Дянков? Или само се канеха, както на Паниковски?