Всяка втора обществена поръчка е опорочена

Милен Енчев 22 май 2013 в 16:44 2855 2

Банкноти. Снимка: БГНЕС
Банкноти. Снимка: БГНЕС

Повече от половината от обществените поръчки в страната се правят с нарушения. Това показва докладът за дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за 2012 г., одобрен днес от кабинета.

Общо 2 446 конкурса на обща стойност около 9.9 милиарда лева е проверила агенцията през миналата година. Само една от тях е за 7.8 милиарда – търгът за избор на изпълнител за строежа на АЕЦ „Белене", проведен от НЕК през 2006 г.

Финансовите инспектори са констатирали нарушения при 1 235 от проверените процедури. АДФИ е установила и 310 случая на непроведени търгове, въпреки че законовите основания за провеждане на обществени поръчки са били налице.

Въпреки че много от тези опорочени конкурси са с по няколко нарушения, констатираните от АДФИ виновно причинени вреди са на скромна стойност – едва 8,9 млн. лева. От тях за щети за 2,2 млн. лв. са съставени 53 акта срещу 58 длъжностни лица. За останалите щети инспекторите са предложили да се търси отговорност на виновниците по Кодекса на труда или по „общия исков ред“. По време на самите проверки са предотвратени и възстановени вреди за 327 хил. лв. - става дума за необосновано надплатени от различни ведомства суми по договори.

За 2012 г. са наложени глоби и имуществени санкции за общо 1,6 млн. лева. За 192 от проверяваните случаи е сезирана прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!