Дъновистите празнуват Космическата нова година

Елица Мартинова 19 август 2012 в 08:24 2966 3

Дъновистите посрещат Слънчевата нова година, Снимка: БГНЕС
Дъновистите посрещат Слънчевата нова година, Снимка: БГНЕС

На днешната дата, 19 август, последователите на духовния учител Петър Дънов посрещат Космическата нова година.

За да почете празника „Бялото братство” се събира на Седемте рилски езера. Те посрещат изгрева на молитвен хълм. Дъновистите застават с лице към слънцето, за да го почетат с обичайните движения, които учителят им е посочил като духовен танц.

По-късно край езерото Бъбрека те ще изпълнят традиционния си танц „Паневритмия”. За него дъновистите са облечени в бяло и се събират в концентрични кръгове, които символизират слънцето. Някои последователи изпълняват на цигулки музика, композирана от Петър Дънов специално за случая.

„Паневритмията” е един от най-значимите елементи в учението на Дънов. Според „Бялото братство” този танц е вибрация на целия космос.

Танцът продължава повече от час и се развива в четири части – Здраве, Хармония, Уравновесяване и Веселия. Изпълнява с 28 точно определени движения, чрез които според вярванията участниците събират космическата енергия.

Освен духовно мероприятие, празникът на Дъновистите е и дългоочаквано туристически събитие, на което ежегодно се събират български и чуждестранни посетители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!