Чешкият държавен глава прие оставката на правителството

13 август 2013 в 14:41 1652 1

Президентът на Чехия Милош Земан. Снимка: БГНЕС (архив)
Президентът на Чехия Милош Земан. Снимка: БГНЕС (архив)

Президентът на Чехия Милош Земан прие оставката на правителството на Иржи Руснок, предадоха световните медии.

Миналата седмица вотът на доверие, поискан от Руснок от камарата на депутатите в чешкия парламент, се провали. 93-ма депутати подкрепиха премиера Иржи Руснок, но 100 от народните представители гласуваха против.

Президентът разпореди правителството в оставка да изпълнява функциите си до предстоящите предсрочни парламентарни избори и назначаването на нов кабинет. В петък парламентът в Прага започва дискусиите по саморазпускането на камарата на депутатите.

Чехия е заплашена от политическа криза, след като правителството не получи вот на доверие от парламента след мащабен корупционен скандал, а анализатори прогнозират провеждането на предсрочни избори.

Провалът на кабинета бе очакван, тъй като кандидатурата на Руснок бе предложена от президента, а не от парламентарно представените партии. Нито една от тях обаче няма мнозинство и държавният глава търси компромисен вариант. До заплетената политическа ситуация в Чехия се стигна след оставката на премиера Петер Нечас. Причината за оставката бе корупционен скандал: неговата сътрудничка и любовница Яна Нагиова бе уличена в корупционни схеми и търговия с влияние.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!