Премиерът на Чехия подава оставка днес

17 юни 2013 в 07:48 2170 2

Премиерът на Чехия Петр Нечас Снимка: ЕПА/БГНЕС
Премиерът на Чехия Петр Нечас Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Чехия Петр Нечас ще подаде оставка днес след разразил се огромен скандал за корупция и злоупотреба с власт в рамките на неговото управление и с участие на негови приближени.

Аферата бе съпроводена със седем ареста на топполитици. Сред арестуваните е и бившата шефка на кабинета на премиера Яна Нагиова, която може да получи до пет години затвор. Следствието обвини високопоставената чиновничка в организирането на незаконно следене на трима души, сред които е й съпругата на премиера Радка Нечасова.

"Аз ще подам оставка от поста си утре. Наясно съм с моята политическа отговорност", заяви вчера Нечас по време на пресконференция.

 Нагиова бе обвинена и в корупция, но отказа да признае вината си. "Може би в нещо съм сгрешила, но не съм извършвала никакво престъпление", заяви тя на съдебното заседание. Според следствието самият премиер може и да не е знаел за незаконната дейност на своята подчинена, макар тя да му е била "дясната ръка".

Яна Нагиова бе арестувана с още 7 души в хода на мащабна операция срещу корупцията в сряда и четвъртък. Един от тях бе пуснат впоследствие. Заради предявени обвинения в ареста остават бившият министър на селското стопанство Иван Фукс, бившият му заместник Роман Бочек, а също Петър Тлухорж, бивш председател на парламентарната фракция на управляващата Гражданска демократична партия (ГДП). Съдът се мотивира, че ако останат на свобода, те могат да влияят върху свидетелите и да пречат на следствието.

Бъдещето на чешкото правителство става все по-несигурно. Причина за това са резултатите от невиждана досега полицейска акция, проведена миналата седмица: по време на акцията са претърсени над 30 обекта - сред които частни домове, сградата на правителството и няколко министерства в Прага - и са били конфискувани близо пет милиона евро и няколко килограма злато, съобщи ДВ.

Според президента на страната Милош Земан обвиненията са крайно тежки. "По данни на полицията за тях има солидни доказателства", каза той, призовавайки индиректно премиера да подаде оставка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!