БСП: Цветанов знае кои са престъпните групировки. Да ги каже

Елица Мартинова 17 юли 2012 в 15:55 2851 2

Сергей Станишев. Снимка:БГНЕС
Сергей Станишев. Снимка:БГНЕС

"Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов трябва да отговори публично на въпроса кои са тези 12 престъпни групировки, за които пише в черновата на доклада си Европейската комисия. Как е възможно те да имат такъв годишен оборот без знанието на държавата?"

Тези въпроси отправи публично лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция във вторник.

Той окачестви докладът на ЕК като пълен провал за управлението на ГЕРБ.

„Никога не е имало по-убийствена политическа оценка за България. Самият факт, че Европейската комисия ще удължи Механизма за сътрудничество и оценка, е огромен провал за правителството на Борисов. ЕК даде червен картон на това управление“, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция във вторник.

Станишев припомни, че Механизмът за сътрудничество и оценка е бил създаден, за да се избегне възможността за три години предпазна клауза.

Според зам.-председателя на „Коалиция за България“ Михаил Миков управлението на ГЕРБ е направило така, че механизмът за сътрудничество да е по-тежък за България от избегнатата предпазна клауза.

Особено тежка според БСП е констатацията от черновата на евродоклада, че в страната лиспва разделение на властите.

„През всичките години Цветан Цветанов се стремеше да овладее съдебната система и хвърляше цялата вина за неуспехите си натам“, заяви Станишев.

„Опитите за подчинения на правораздавателната власт идваха от Цветанов, но политическата отговорност трябва да понесе Бойко Борисов“, допълни още червеният лидер.

Остра критика срещу Цветанов изказа и Миков, който нарече днешният анализ за работата на МВР „смехотворен“.

„Изводите от днешната среща не съответстват изобщо на сигналите, идващи от Брюксел. Действията на вътрешния министър се фокусирха върху показни PR-акции, с които да се имитира дейност. Но това не може да заблуди партньорите ни от ЕК, те вярват на своите експерти, а не на захаросаната действителност, която ГЕРБ ни представя“, критичен бе Миков.

Докладът за напредъка на България ще бъде оповестен в сряда. Той ще направи петгодишна оценка за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Работният вариант на документа обаче вече е известен сред медиите. Според черновата България не е успяла да се справи практически с реформите в съдебната система. ЕК се опасява още, че членовете на Висшия съдебен съвет не се назначават прозрачно, което е предпоставка за оказване на политически натиск върху решенията на ВСС. Друга остра критика е, че през петте години наблюдение страната не е преборила организираната престъпност.

„Групировките в България са уникални. Те упражняват значително влияние върху българската икономика – годишният оборот на 12-те най-влиятелни криминални структури е 1,8 млрд. евро. Това ограничава конкуренцията и чуждите инвестиции и осигурява платформа за влияние върху политическите процеси и държавните структури“, сочи черновата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!