БСП иска по-ранно пенсиониране

Николаос Цитиридис 01 октомври 2012 в 15:55 2488 1

Снимка БГНЕС
Снимка БГНЕС

От БСП предлагат мъже и жени, на които не им достигат до 24 месеца възраст и/или стаж да могат да се пенсионират по-рано от определените стандарти в момента при редуцирана пенсия, като за всеки месец пенсията се намалява с 0,4%.

Това стана ясно днес от думите на бившия социален министър Емилия Масларова на пресконференция в централата на БСП.

Тя обясни, че намалената пенсия ще бъде по-малка от нормалната пенсия с 9,6%. Ако днес средната пенсия е 285 лв, то редуцираната пенсия ще бъде 258 лв.

Това значи, че ако днес една жена е на 60 години и 8 месеца и има 34 г. и 8 месеца осигурителен стаж, тя на базата на тази пенсия от 285 лв тя ще получи за 18 г. общо 61 560 лв. Това означава, че нямаме дисбаланс в пенсионната и осигурителната система", обясни бившият социален министър.

Масларова подчерта и влиянието на продължителността на живота, която в България е по-малка от други страни от ЕС.

„В програмния бюджет на правителството на ГЕРБ, който е до 2015 г., няма предвидено абсолютно нищо като завишение в социалната сфера, с изключение на минималната работна заплата, която вече смятат, че те са я увеличили с толкова, но до 1 януари има още много време. Когато нямаш политики, трупани с години, които да доведат до резултати, тогава обещаваш различни неща”, каза Масларова. 

Емилия Масларова, се позова на Бялата книга на ЕС в пенсионната област.

„Там е посочено, че в някои държави членки задължителната държавна пенсионна система позволява лица с пълен осигурителен стаж или непълен осигурителен стаж да се пенсионират по-рано. По този начин пенсионната реформа не следва да се съсредоточава единствено и само върху възрастта на хората, но и върху техния принос”, каза Масларова.

Тя даде за пример с Чехия, която дава възможност хората да се пенсионират три години по-рано, отколкото е предвидена възрастта в страната. Германия позволява при наличието на 35 години трудов стаж хората да се пенсионират на 63-годишна възраст, а там пенсионната възраст е 67 години. В Естония ранна пенсия може да се получава три години по-рано, Франция – от 56 години нататък, посочи Масларова. Тя добави още, че за четвърта поредна година БСП ще предложи увеличение на максималния осигурителен доход, който да бъде не по-малко от 3000 лева.

Драгомир Стойнев, председател на Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание, каза, че такава възможност за ранно пенсиониране е възприета в 18 страни в Европейския съюз. „Това е сериозна промяна в пенсионната система в България. Когато имаме по-увеличаваща се безработица, да помогнеш на хората да се пенсионират предсрочно е огромна промяна, която я има в още 18 страни в ЕС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови