Стотици освиркаха Станишев пред колегите му от ПЕС (снимки)

Елица Мартинова 22 юни 2013 в 09:48 9212 36

Стотици освиркаха Станишев Снимка: Сергей Антонов
Стотици освиркаха Станишев Снимка: Сергей Антонов

Над 400 души са се събрали пред НДК, където днес се провежда конференция на Партията на европейските социалисти. Демонстрантите са дошли, за да освиркат лидера на ПЕС и председател на БСП Сергей Станишев.

Група демонстранти са издигнали огромен плакат с надпис "Пес, събудете се, лидерът ви е корумпиран", изписан на английски. Друго послание към делегатите гласи "ПЕС, лидерът ви е марионетка на мафията!" 

Апелите се вижда ясно от последния етаж на НДК, където много от делегатите се събраха, за да погледнат защо скандират хората.

"Какво гневно посрещане" и "Те май наистина не харесват Сергей", коментираха помежду си от ПЕС.

Сред протестиращите има хора от всички възраст, майки с деца, младежи с велосипеди и хора, извели на разходка кучетата си. Жегата не помрачава настроението на демонстрантите и настроението е сходно с това на протестите пред Министерски съвет.

Пред НДК дойдоха и малка група защитници на правителството на Пламен Орешарски. Те настояха правителството да бъде оставено да работи и заявиха, че не искат ГЕРБ да управлява.

Протестиращите срещу Орешарски ги обвиниха в провокация и ги освиркаха. Сблъсъкът между двете групи беше предотвратен от полицията.

Традиционните лозунги "Червени боклуци", "Оставка" и "Мафия" огласят протеста. Площадът пред НДК кънти от освирквания и крясъци, докато вътре ПЕС обсъжда приоритетите си. В Зала 3 на НДК е и самият премиер Орешарски, против когото демонстрантите скандират.

В началото на конференцията медиите се опитаха да получат коментар за демонстрацията от червения лидер Станишев. Той обаче не отговори на въпроса и се смеси с останалите делегати. 

В района има засилено полицейско присъствие, тъй като в последните два дни във Facebook се разпространява акцията "Окупирай НДК". Идеята на потребителите в социалните мрежи е да се съберат в 10 ч. пред НДК, за да изразят недоволството си от Станишев и мнението им да бъде забелязано от ПЕС.

В петък стана ясно, че Столична община няма да даде разрешение за този протест. Така или иначе обаче до момента в социалната мрежа са заявили участие над 10 000 потребители. 

Протест и срещу тютюнопушенето

По-рано тази сутрин около тридесетина демонстранти дадоха начало на протестите с апел против тютюнопушенето. Делегатите на европейските социалисти започнаха да пристигат в НДК към 9 ч. Там вече ги очакваха разгневени граждани. Те изразиха недоволството си от заявката на кабинета "Орешарски", че ще върне пушенето на закрити обществени места.

"Пушенето убива" и "Здравето е по-важно, Станишев, засрами се!", бяха само част от лозунгите, които протестиращите скандираха на английски език.

Макар и само тридесетина души, демонстрантите успяха да постигнат целта си, защото привлякоха вниманието на международните делегати, които надзъртаха любопитно иззад полицейския кордон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!