Борисов през 2010 г.: Махна ли Дянков, пада правителството

Юлиан Христов 18 февруари 2013 в 13:33 2649 2

Бойко Борисов и Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов и Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС

Освобождаването на един или друг министър за мен не е проблем. Освобождаването на един финансов министър обаче е все едно пада цялото правителство.

Това каза през 2010 година по време на парламентарен контрол премиерът Бойко Борисов. Констатацията си той даде в отговор на въпрос на червени депутати дали не трябва да освободи от поста Симеон Дянков заради несправяне с работата. Борисов тогава се аргументира с високите оценки, които страната ни получила заради финансовата дисциплина. 

Оценките, които получава България от рейтинговите агенции, показват, че не се налага освобождаването на Дянков от поста финансов министър. Всички кредитни агенции повишават кредитния рейтинг на България и това се дължи на стабилния фискален режим и ниските данъци, уточни премиерът.

В същия ден Борисов защити и другия си вицепремиер - тогава Цветанов беше обект на нападки заради имотното му състояние. "Нека не се включваме в атаката срещу Цветан Цветанов, защото той има сериозна работа в борбата с престъпността", коментира тогава Борисов. Депутатът от БСП Ангел Найденов поиска обяснение от премиера, защо Цветанов е изказал съмнения, че страната ни е била готова за членство в Европейския съюз. "Българският народ винаги е бил и ще бъде в ЕС, а управниците, които са допускали своите грешки, народът си ги е наказал", отвърна премиерът, отбелязвайки, че партията, която провеждаше политиката за присъединяване към Съюза – НДСВ, сега е в извън парламента, а социалистите са дошли на власт "наготово".

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!