Борисов пише на протестиращите, че ги подкрепя за досиетата

17 октомври 2013 в 10:32 1828 24

Досиета.
Досиета.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов написа писмо до "Протестна мрежа", в което изказва подкрепата си за граждански дебат за досиетата и припомня, че правителството на ГЕРБ е водило последователна политика към осветляване на хората с минало в Държавна сигурност.

Повод за писмото стана намерението на БСП и "Атака" да върнат законовия чадър над агентурното минало на хора, които след 1991 г. са заемали ръководни длъжности в цивилното и военното разузнаване. Този текст бе отменен в края на 2012 г., когато по предложение на Синята коалиция мнозинството от ГЕРБ го заличи от закона. Сега социалистите и националистите предлагат да се възстанови изключението.

 "С настоящето писмо изразявам подкрепата си към Вашето предложение за провеждане на широк граждански дебат във връзка с опитите на депутати от управляващото мнозинство да бъде възстановен отмененият Параграф 12 от Закона за досиетата", пише Борисов.

Той посочва, че ПГ на ГЕРБ също ще организира такъв дебат с граждански организации.

"Бих искал да напомня, че по темата за досиетата и тоталитарните тайни служби правителството на ПП ГЕРБ проведе една последователна политика", посочва бившият премиер и изброява, че през 2010 г. МВР е предприело "безпрецедентна политика по изчерпателно предаване на Комисията по досиетата на архива на Държавна сигурност, съхраняван в МВР. Борисов припомня и за отмяната на Параграф 12 от Закона за досиетата.

"Ето защо възприемам Вашето предложение преди всичко като желание за единодействие на политическия и на гражданския сектор по посока неотклонното продължаване на тази тенденция - осветляване на истината за тоталитарното минало на България и пресичане на всякакви опити за възстановяване на архаични практики, чиято единствена цел е прикриване на зависимости и задкулисни намерения", завършва лидерът на ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews