КС разреши ДС-агенти да управляват държавните медии

Мая Младенова 11 октомври 2013 в 16:38 5821 18

Конституционен съд
Конституционен съд

 

Конституционният съд обяви за противоконституционни текстовете от Закона за радиото и телевизията, които забраняват бивши сътрудници на Държавна сигурност да участват в ръководството на БНТ, БНР и СЕМ.

В заседанието на КС са участвали председателят на съда Димитър Токушев, Пламен Киров, Цанка Цанкова, Красен Стойчев, Благовест Пунев, Борис Велчев, Гроздан Илиев и Анастас Анастасов. В разглеждането не са участвали Стефка Стоева и Румен Ненков, който е баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков.

Трима от съдиите са били на особено мнение. Седем техни колеги обаче са констатирали, че текстовете са дискриминационни, като са се позовали на стари решение на съда. Докладчик по делото е Благовест Пунев, който подкрепя забраната.

Промените в Закона за радиото и телевизията бяха въведени при управлението на ГЕРБ.

През януари депутати от „Коалиция за България“ сезираха Конституционния съд с аргумента, че промените, ограничаващи кадрите на ДС, са дискриминационни и са в разрез с човешките права.

Искането им е подписано от депутати от БСП и ДПС. Под номер едно в документа е подписан бившият вече заместник-председател на парламента Любен Корнезов. Вторият парафирал позицията е лидерът на БСП Сергей Станишев. Под номер 28 е името на премиера Пламен Орешарски. От ДПС присъстват имената на Четин Казак, Христо Бисеров и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!