Quantcast

Богомил Манчев: Акцията на ДАНС е фарс, за какво да ме арестуват?

Последна промяна на 20 септември 2013 в 20:17 3030 3

Богомил Манчев. Снимка: БГНЕС
Богомил Манчев. Снимка: БГНЕС

Акцията на прокуратурата, МВР и ДАНС за обискиране на офисите на „Уорли парсънс“ и „Риск инженеринг“ е „фарс“. Това заяви управителят и мажоритарен собственик на „Риск инженеринг“ Богомил Манчев пред БНР. Той посочи, че бизнесът му е законен и няма притеснения. 

Днешната спецакция бе проведена в София, Перник, Козлодуй и Белене и бяха претърсени общо 17 сгради на фирми, свързани с проекта „Белене". „Уорли парсънс“ са консултант на НЕК за проекта АЕЦ „Белене“ и инженер-архитект на проекта, а „Риск инженеринг“ - неин подизпълнител. Проверката е за присвояване на 18 милиона евро, а поводът - фактурите, издавани от НЕК на "Уорли парсънс" през периода на служебното правителство, след като парламентът вече бе замразил проекта. 

Някой размахва едни фактури. НЕК е органът, който ни е възложител и ние сме си свършили работата - не е престъпление да си искаш парите, коментира Манчев.

Той съобщи, че в момента е в Истанбул. Призовката му по случая е била предадена на съпругата му. Шефът на "Риск инженеринг" заяви, че ще се върне в София и ще съдейства на разследването.

„Дали е един лев или десет милиона - няма никакво значение. Има значение дали те са законни, а те са законни. Ненапразно днес, тъй като в момента аз се намирам в чужбина, те даже отначало смятаха, че ги лъжа, че се намирам в чужбина, което ми се стори страшно смешно. Говорих със следователката, която е натоварена да води това разследване. Тя връчи призовка да ме предяви като свидетел в определен ден от седмицата, който аз съм се договорил с нея и отивам при нея, както се вика, в цял ръст да ме види жената, това е", каза Манчев.

„Някакви небивалици - пък щели да ме арестуват, за какво да ме арестуват? (Сутринта се появи слух, че Манчев е бил арестуван при проверката – бел.ред.) Аз нямам нито един незаконен лев! Аз от медиите разбирам, че едва ли не формулировката на обвинението е в присвояване на средства в особено голям размер и безстопанственост. Нито едното е вярно, нито другото. Че миналата година нашето правителство взе решение да не строи "Белене", след това парламентът, след референдума тази година, взеха решение в пленарна зала, че проектът е затворен - те не са извършили съответните административни действия, които МС разпорежда примерно на министъра на енергетиката, той пуска съответната заповед до БЕХ и НЕК какви действия те да извършват с контрагентите по договора - така да направят, така да направят, за да прекратят договорите, как да замразят площадката и т.н. - такова нещо няма", посочи бизнесменът.

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.09 2013 в 02:23

Ядреният специалист и енергиен бос Богомил Манчев има ли нещо общо с ген.м-р Георги Савов Манчев - началник от 1979 до 1990г. на Научно-техническо разузнаване (от 1980г. Управление НТР към ПГУ на ДС)???
http://www.desehistory.com/2012/05/blog-post_7453.html

21.09 2013 в 01:01

След като е извън ЕС, знаят. Те това са чакали. Потвърждение че не е в ЕС.
Движението в ЕС може да не се траква но извън него на 100%

20.09 2013 в 21:08

Е направо не е за вярване - правохранителните органи да не знаят преди обиск и арест дали лицето е е във или извън страната. Иначе изглежда някаква задкулисна история, щото излиза че Манчев е усвоил едни отпуснати му от държавата пари по напълно законен начин, но държавата трябвало да спре тези плащания, пък обаче тя не ги била спряла и той си ги инкасирал. Абе звучи като виц. Фарсова история.