"Риск инженеринг": Богомил Манчев е в чужбина

OFFNews 20 септември 2013 в 14:10 7730 16

Богомил Манчев. Снимка: БГНЕС
Богомил Манчев. Снимка: БГНЕС

Изпълнителният директор на „Риск Инженеринг“ Богомил Манчев е в чужбина, съобщиха от дружеството. Той не е бил задържан или арестуван в днешната съвместна операция на ДАНС, Прокуратурата и МВР.

Мащабната акция се проведе в четири града в страната, като са претърсени общо 17 обекта – офиси и жилища, сред които е и сградата на „Риск Инженеринг“ в столицата. Акцията е свързана с разследване на злоупотреби в енергетиката.

Първоначално се появиха слухове, че сред задържаните в акцията е и Богомил Манчев. Той обаче бил уведомен за проверката и е дал уверение, че ще се върне в страната, за да съдейства на разследването. 

За момента официално не се казва колко души са задържани. От Прокуратурата обещаха подробна информация по случая на по-късен етап. Вчера пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров обеща до няколко дни Прокуратурата да коментира работата си по последните сигнали, свързани със злоупотреби в енергетиката

Досъдебното производство е образувано на 9 август 2013 г. е касае длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, както и умишлена безстопанственост. Основната насока на разследването са извършените плащания от НЕК ЕАД, за консултантски услуги по проекта АЕЦ „Белене“, след като на 29 март 2012 година вече е било взето решение за спиране на строителството на централата.

“В 08.30 ч. започнаха едновременни претърсвания и изземвания в административни сгради и жилища (общо 17 обекта) в столицата, Перник, Козлодуй и Белене. Незабавното стартиране на действията по разследването е наложено от получени от ДАНС в прокуратурата оперативни данни за предприети действия по унищожаване и укриване на документи, касаещи предмета на разследване по делото.

С оглед интересите на разследването и следствената тайна на този етап прокуратурата няма да оповести други данни. Те ще бъдат съобщени след повдигане на съответни обвинения на лица, чието задържане се предвижда в хода на операцията“, съобщиха от прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews