БНТ и БНР скочиха срещу закриването на гръцката държавна телевизия

12 юни 2013 в 16:55 2351 3

Служители на ERT блокираха централата й в Атина. Снимка: БГНЕС
Служители на ERT блокираха централата й в Атина. Снимка: БГНЕС

Българското национално радио (БНР) и Българската национална телевизия (БНТ) излязоха със съвместна декларация срещу закриването на държавните радио и телевизия в Гърция.

Двете български национални медии „категорично настояват да бъде отстоявано и спазено правото на гръцките граждани за достъп до обективна информация“.

Считаме, че обществените медии играят съществена роля в поддържането на това право, като упражняват обществената си функция и са гарант за предоставяне на обективни новини и висококачествено съдържание, удовлетворяващи нуждите на широката аудитория, пише в декларацията на БНР и БНТ.

Убедени сме, че националните обществени радио и телевизионни организации са по-важни от всякога във време на национални изпитания, категорични са ръководствата на БНР и БНТ.

Във вторник гръцкото правителство реши да закрие държавните радио и телевизия в страната. Всички служители в държавните радио и телевизия ще бъдат съкратени поетапно. Към юни 2013 г. персоналът на ERT е над 2500 души.

ERT е много показателен пример за липса на прозрачност и невероятно разхищение. И това приключва днес, заяви правителственият говорител Симос Кедикоглу.

Приключи 75-годишната ера на една медия, излъчила първото си предаване през далечната 1938 година. От много време насам ERT е смятана за последния бастион на гръцката шуробаджанащина, пише Дойче веле.

След обявеното решение на правителството служители на ERT блокираха централата й в Атина. Те обявиха, че няма да допуснат закриването на медията.

Профсъюзите на гръцките журналисти също започнаха 24-часова стачка във всички медии в знак на протест срещу закриването на ERT.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!