БГ емигранти се събраха в Брюксел

08 ноември 2012 в 07:42 1080 0

Маргарита Попова. Снимка БГНЕС.
Маргарита Попова. Снимка БГНЕС.

На двудневна среща в Брюксел се събраха българи, живеещи в чужбина, за да дискутират положението на сънародниците ни зад граница.

Инициативата се провежда в сградата на Европейския парламент под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова, а домакин е евродепутатът от ГЕРБ Емил Стоянов. Членът на Европейския парламент предлага да се създаде Световен конгрес на българите, който да работи в областта на образователната и културната политика за българските граждани по света. Днешната среща е част от стъпките за създаване на такава стратегия.

Над 130 живеещи зад граница българи са приели да участват в събитието.  Целта на срещата е да избистри проблемите им и да се намерят начини за тяхното решаване.

"Аз съм толкова впечатлена и съм заредена от срещата наистина с много положителни емоции, защото хората са доволни, защото виждам, че се удовлетворява и тяхното очакване, че искат и са готови да работят, да направят нещо за държавата, имат доверие в националните власти, което не бива да се пропилява", коментира вицепрезидентът Маргарита Попова.

 Сред основните исканията на емигрантите ни е да се разреши проблемът с българското образование в чужбина. По целия свят има около 200 български училища. Около 60 от тях са обединени в асоциация, която има конкретни идеи за подобряване на състоянието им, например с европейски пари да се подкрепя ученето на майчин език от децата в чужбина.

По време на срещата се обсъжда и създаването на избирателен район "чужбина", както и отпадане на ограниченията за българи с двойно гражданство да участват активно в политическия живот на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews