Безплатни консултации за пациенти с Паркинсон в болница „Св. Иван Рилски“

Вероника Шербанова 02 юли 2013 в 15:41 6728 2

Болница, Снимка: БГНЕС
Болница, Снимка: БГНЕС

Болница „Св. Иван Рилски“ в София организира Ден на отворените врати, посветен на Паркинсоновата болест.

В инициативата са предвидени безплатни консултации на пациенти с Паркинсон и техни близки между 12.30 и 15 часа.

Липсва точен регистър на болните от Паркинсонова болест в България. Според наличните данни от болестта са засегнати около 0,15% от българите, като от Паркинсон се разболяват до 1% от хората над 55 години у нас.

Според Националния Консенсус българите, страдащи от Паркинсон, са около 12 000.

Засега не съществува метод за излекуване на пациентите с Паркинсон. Лечението им има за цел да поддържа качеството им на живот. Медикаментозното лечение се прилага във всички стадии на болестта, като ефектът от него е задоволителен за около 5 години. На по-късен етап се увеличават дозите на приеманите лекарства, като ефективността намалява, а страничните ефекти се увеличават.

След всяка година с медикаментозно лечение при около 10% от пациентите се наблюдава незадоволителен ефект.

Най-успешният метод за контрол над резистентните на медикаментозно лечение е дълбоката мозъчна стимулация (ДМС). Методът е въведен в медицинската практика през 1987 г. и ефектът му е доказан чрез много контролирани проучвания. Прилагането на ДМС води до подобряване на качеството на живот на пациенти с Паркинсон с 35% и на ежедневните дейности – с 50%.

Поставянето на импланти за ДМС е възможно при пациенти, при които заболяването е започнало преди поне 4 години, резистентни са на медикаментозно лечение и нямат контраиндикации от соматичен, неврологичен, когнитивен и психиатричен характер.

Поставянето на дълбоки мозъчни стимулатори е възможно и в Клиниката по неврохирургия на болница „Св. Иван Рилски“. Специалисти от лечебното заведение вече са осъществили две такива имплантации. През 2011 г. е поставен имплант на дете с дистония, а на 10 април тази година – на възрастен пациент с Паркинсонова болест. И в двата случая е постигнато забележително подобрение на симптомите, обясниха от болницата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!