Бездомни кучета изядоха пуйките на монаси от русенски манастир

18 август 2013 в 15:46 2022 0

Пуйка. Снимка sxc.hu/архив
Пуйка. Снимка sxc.hu/архив

Глутница бездомни кучета е изяла част от пуйките на монаси от манастира "Св. Димитър Басарбовски" - единственият действащ скален манастир у нас.

Кучетата се събират на глутница през лятото, като често тормозят хора и се е случвало да нападат и деца, съобщава БГНЕС.

Монасите от Басарбовския манастир се оплакват, че проблемът с бездомните кучета продължава вече няколко години.

Друг проблем, свързан с бездомните животни, е че заради тях много туристи избягват манастира.

И игуменът на манастира, и кметът на селото Николай Колев са сигнализирали в приюта за бездомни животни, но оттам единствено могат да вземат кучетата, да ги кастрират и да обезпаразитят. След това са длъжни да ги върнат на мястото, откъдето са ги взели.

"Не може всяка сутрин в 6 часа да имаме 12 кучета на центъра, 9 са в другата махала, 8 в третата, да се притесняваме за децата, когато ходят да си купуват закуски. Безсилни сме при това законодателство да се справим с този проблем, защото ако се поставим в една хипотеза - кучето ухапе мен, а аз ухапя кучето, аз ще бъда осъден, а кучето ще бъде нахранено. За мен съжителството на бездомните кучета с хората, особено с децата, е просто недопустимо. Нашето законодателство изисква някакви странни мерки, което за мен не е редно. Не може да имаме щастливи кокошки, щастливи кучета и нещастни хора", заяви Николай Колев, кмет на село Басарбово пред БГНЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови