Бедни от Бяла Слатина останаха погрешка без храни от БЧК

Нели Чолашка 28 октомври 2013 в 11:38 2486 0

Раздаване на хранителни  помощи   Снимка: Сергей Антонов
Раздаване на хранителни помощи Снимка: Сергей Антонов

435 души от община Бяла Слатина останаха без полагащите им се помощи под формата на хранителни продукти, съобщи БНТ.

Помощите се раздават от началото на месеца в пунктовете на БЧК.

Право хранителни продукти, купени с безвъзмездна помощ от ЕС, имат хората, които са получавали целеви помощи за отопление от държавата за отоплителен сезон 2012/2013 г. и на такива, на които е отказана помощ за отопление, но имат доход под официално определената линия на бедност, както и неосигурени майки, получавали през предходната календарна година месечни помощи за отглеждане на дете до 1 година.

Въпросните над 400 души от Бяла Слатина са категорични, че имат право на помощи и са разчитали на тях. От списъците са отпаднали семейства, които се грижат за малки деца, инвалиди или първокласници.

От социалната служба в Бяла Слатина признаха, че става дума за човешка грешка. "Проверка ще има и ще се намерят виновните лица, които са допуснали този пропуск", обеща Васил Петков, директор на службата. 

От регионалната социална служба във Враца и от БЧК взеха решение правоимащите да получат полагащите им се по закон храни от първия и втория транш наведнъж в началото на декември.

Тази година бедните ще получат близо 46 кг. хранителни продукти от първа необходимост - ориз, брашно, захар, олио, фасул, леща, конфитюр, мед, вафли и картофено пюре.

В пакета за първия транш, чието раздаване приключва тази седмица, имаше 25 кг. продукти, вотрият пакет ще е около 21 кг. и ще се раздава през декември. 

Тази година ЕС ни отпусна 34.4 млн. лв. и с тях Държавен фонд “Земеделие” купи 16 816 тона храни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови