Бащи в костюми на Дядо Коледа протестираха в центъра на София

Последна промяна на 26 декември 2012 в 15:25 1499 1

Бащите искат повече време с децата си от това, което съдът обичайно присъжда при развод. Снимка: Simona Balint/sxc.hu, архив

15-ина бащи, облечени в костюми на дядо Коледа, протестираха днес в центъра на София.

С шествието си те изразиха несъгласието си със съдебната практика, ограничаваща силно времето, през което могат да виждат децата си след развод.

Целта на организаторите от фондация "Бащи за отговорно родителство" бе да привлекат вниманието на хората към проблема. Днешният ден бе избран не само защото днес се чества Денят на бащата, а и за да покаже и че бащите и децата не могат да бъдат заедно дори по време на празниците.

Бащите настояват да се въведе методология, която при развод да определя родителския капацитет на всеки от родителите. Съдията по делото може да вземе предвид получените точки и на тази база да вземе решението си, каза Панчо Малезанов – председател на Фондация „Бащи за отговорно родителство”, пред „Фокус“.

Целта е да има различни режими, в които бащата да може да вижда детето си, „да не е само този глупав режим, в който само 4 дни в месеца бащата е с детето си“, коментира Малезанов.

Шествието на татковците започна в 13 ч. от площад "Народно събрание" и премина по булевард "Цар Освободител", улиците "Леге", "Съборна", площад "Света Неделя", по булевард "Витоша" до Националния дворец на културата.

15-ината мъже, носещи плакати и скандиращи по улиците, бяха съпровождани от шест полицейски автомобила, видя репортер на OFFNews.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.12 2012 в 21:34

Поради това, че българската съдебна система години наред не ми осигуряваше достъп до сънът ми Кристофър Александър Петров, на 1 март 2011 подадох молба за освобождаване от българско гражданство. (вижте молбата ми за освобождаване от гражданство http://hristopetrov.com/documents/Molba.pdf както и указа на вицепрезидента за освобождаване от гражданство http://hristopetrov.com/documents/ukaz.pdf )

Срещу мен беше наложена принудителна мярка да не напускам границите на Р България, според член 75 т. 4 на закона за българските документи за самоличност. ( този член беше отменен през юни 2011г от народното събрание) Според този член всеки български гражданин които пребивава в чужбина беше длъжен да осигури издръжката на детето си в БЪДЕЩЕ време. От мен се искаше да осигуря издръжката до навършване на пълнолетие на сина ми, поради това че живея постоянно в САЩ. (вижте становището на бившата ми съпруга
http://hristopetrov.com/documents/StanovisteMila.pdf )

Тази абсурдна, антиконституционна и противоречаща на подписаните международни споразумения, забрана на българските съдебни власти помогна на бившата ми съпруга да успее да прекъсне връзките между мен и сина ми.

Българските съдебни власти помогнаха на бившата ми съпруга да приложи в пълна сила „синдрома на родителско отчуждение”. (виж http://www.bgsever.info/br-05_2010/stranici/str-11.htm )

През юли 2012г дадох интервю по случая в „Часът на Милен Цветков” ( вижте интервюто https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=QII9HOpQIxY )

Христо Петров
hlpetrov@hotmail.com