Бащи в костюми на Дядо Коледа протестираха в центъра на София

26 декември 2012 в 15:25 2224 1

Бащите искат повече време с децата си от това, което съдът обичайно присъжда при развод. Снимка: Simona Balint/sxc.hu, архив

15-ина бащи, облечени в костюми на дядо Коледа, протестираха днес в центъра на София.

С шествието си те изразиха несъгласието си със съдебната практика, ограничаваща силно времето, през което могат да виждат децата си след развод.

Целта на организаторите от фондация "Бащи за отговорно родителство" бе да привлекат вниманието на хората към проблема. Днешният ден бе избран не само защото днес се чества Денят на бащата, а и за да покаже и че бащите и децата не могат да бъдат заедно дори по време на празниците.

Бащите настояват да се въведе методология, която при развод да определя родителския капацитет на всеки от родителите. Съдията по делото може да вземе предвид получените точки и на тази база да вземе решението си, каза Панчо Малезанов – председател на Фондация „Бащи за отговорно родителство”, пред „Фокус“.

Целта е да има различни режими, в които бащата да може да вижда детето си, „да не е само този глупав режим, в който само 4 дни в месеца бащата е с детето си“, коментира Малезанов.

Шествието на татковците започна в 13 ч. от площад "Народно събрание" и премина по булевард "Цар Освободител", улиците "Леге", "Съборна", площад "Света Неделя", по булевард "Витоша" до Националния дворец на културата.

15-ината мъже, носещи плакати и скандиращи по улиците, бяха съпровождани от шест полицейски автомобила, видя репортер на OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови