Българските жп-прелези - най-опасни в Европа

07 май 2013 в 08:38 2290 0

Катастрофите на жп прелези не са рядко явление. Снимка: БГНЕС
Катастрофите на жп прелези не са рядко явление. Снимка: БГНЕС

България е на първо място в Европейския съюз по процент на охраняемите железопътни прелези, като страната ни е и сред водещите с най-много тежки инциденти на прелези.

Това показва статистиката на Националната компания "Железопътна инфраструктура".

У нас местата, на които авто и железен път се пресичат са общо 788. 177 прелеза обаче все още са с ръчни бариери и се охраняват от хора.

Само от началото на годината у нас са станали 8 инцидента на жп-прелези, при което двама души са загинали, а 6-ма са пострадали, показва още статистиката. Най-често срещаните нарушения на прелезите са свързани с преминаването на автомобили при спуснати бариери или редовно задействана сигнализация, съобщаваща за приближаването на влак, както и счупване или удряне на самите бариери.

Данните отчитат, че при 90% от инцидентите на жп-прелезите са виновни участниците в движението, пресичащи железопътните линии. Всеки инцидент на прелез носи риск за живота и здравето на пътниците. В повечето случаи се нанасят материални щети, блокира се движението на влаковете и се променя графикът им. 

Общият брой произшествия на жп-прелези за 2012 г. е 36, от които 15 са с пострадали лица. От началото на 2013 година броят на произшествия на жп-прелези е 8, от които 5 са с пострадали лица. Най-често срещаните нарушения на прелезите са свързани с преминаването на пътни превозни средства при спуснати бариери или редовно задействана сигнализация, указваща приближаването на влак, както и счупване или удряне на бариерните греди.

НКЖИ отчита, че по програма за автоматизиране на прелезите, у нас, за периода 2010-2011 г., са модернизирани 13 прелеза, за миналата година те са 35, като до края на годината това трябва да се случи с още 20 ръчни прелези. 

На 7 май се отбелязва Международният ден за безопасност на жп прелезите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови