Българските младежи по-безработни от европейските

Мария Чипилева 14 май 2012 в 15:52 1822 1

Тотю Младенов (в дясно) и Божидар Данев споделиха идеите си за намаляване на младежката безработица на форум в София. Снимка БГНЕС.
Тотю Младенов (в дясно) и Божидар Данев споделиха идеите си за намаляване на младежката безработица на форум в София. Снимка БГНЕС.
Младежката безработица у нас е по-голяма, отколкото в ЕС. Това стана ясно по време на Форум на същата тема, на който присъстваха представители на държавата, работодателите и университетите. 21.4% е безработицата сред младежите до 29 години в ЕС, а у нас тя е 26.6%, показват данните на Евростат за миналата година. Най-голяма част от младите хора без препитание в България са тези със средно образование - 56% от всички, каза Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара (БСК). Безработните висшисти са едва 11%, останалите младежи без препитание са с основно и по-ниско образование. С 4-5% да намали младежката безработица през тази и следващата година, обеща пък социалният министър Тотю Младенов. Според него това може да стане най-вече с мерки и програми за стимулиране на заетостта.  За тази цел социалният министърът предлага нов проект за осигуряване на работа на младежите до 29 години. Идеята е те да бъдат наемани на работа 4 месеца, след като завършат образованието си, като държавата плаща заплатите и осигуровките им. Проектът е част от Националната инициатива „Работа на младите хора в България” и тепърва ще се обсъжда с бизнеса и синдикатите. Според работодателите обаче подобни идеи не могат да свалят безработицата сред младежите трайно. За да се случи това, е нужна не субсидирана заетост, а съживяване на икономиката, категоричен беше Божидар Данев.  Доказателство на думите му е и сегашното положение в страната. В момента социалното министерство предлага аналогични мерки за намаляване на младежката безработица по няколко начина, но без особен успех. По Националния план за заетост работи програмата „Старт в кариерата“. По нея са предвидени 5 млн. лв. за тази година за осигуряване на работа на 1700 младежи. По Националния план вървят и три мерки за осигуряване на работа на младежи. По тях са предвидени още 4.5 млн. лв. до края на годината, но за първите три месеца са наети едва 50 души. Отделно по ОПРЧР са в ход две подобни програми - „Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж“ и „Ново начало – от образование към заетост“. По тях има 50 млн. лв. до 2015 г., но засега са усвоени само 6.5 млн. лв. Създаване на база данни за квалификацията и възрастовата структура на работната ръка у нас, както и планиране на образование, съобразено с потребностите на бизнеса, поискаха още работодателите. Според тях в страната липсва висококвалифициран персонал като лекари и IT-специалисти, а има излишество на бизнес-администратори, юристи и специалисти по социалните науки. Освен това трябва да се повишат и разходите за образование. Сега държавата дава три пъти по-малко за тази дейност, отколкото дават средно страните в ЕС.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови