Български фотограф вдъхнови стихове и музикален албум в САЩ

Последна промяна на 02 май 2013 в 18:44 3497 2

"Танцът на Златьо Златев", 1990 г. Снимка: Жеко Василев

Изкуството на български фотограф, живеещ от години в чужбина, е вдъхновило нов музикален албум, издаден неотдавна в САЩ, съобщи американското Радио Мичиган.

Фотографиите на Жеко Василев са в основата на албума „Cry of Freedom“ на американския музикант от унгарски произход Лашло Сломовиц, който живее в градчето Ан Арбър в Мичиган.

Песните в албума, чиято премиера се е състояла вчера в местна книжарница, са по стихове на поетесата Линда Немец Фостър от книгата й „Ten Songs From Bulgaria“, вдъхновена от снимките на Василев.

Жеко Василев е роден през 1951 г. в Стара Загора, но малко след 1990 г. е напуснал България, сега живее и работи в САЩ. Професионално се занимава с прес и артфотография от 30 години. Фотографиите му са в множество музеи на изкуството и частни колекции по света. За него и изкуството му в момента може да се прочете единствено във фотографските форуми и почти никъде в българските медии. За сметка на това публикации за него има във френската „Уикипедия“, както и в множество чужди издания за изкуство.

Популярен е с черно-бялата си фотография и многобройни цигански сюжети от социалистическа България. Част от тях са включени във фотоалбума му „Българи“, издаден преди години във Франция. Изложбите му с експресивните цигански и български лица са му спечелили и противници в България, които го винят, че злепоставял страната си.

Негови български колеги твърдят, че в САЩ обикаля различни места и градове с каравана и продължава да снима. Самият той в сайта си казва, че от 1996 г. пътува и САЩ и работи по документален проект, който ще публикува в книга. Малка, но вълшебна част от по-старата колекция на Жеко Василев може да се види на сайта на фотографа.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.05 2013 в 22:19

Късмет е за Жеко Василев, че в местната книжарница не му познават Старозагорското минало.
Ама странно, че и Кольо Пейчев мълчи за него.

02.05 2013 в 21:36

Синовете на България! Няма място тук за тикива хора, няма и да има!