България на гражданите: Цените на месото ще скочат с 30%

Елица Мартинова 18 септември 2012 в 18:04 1792 1

Нено Димов, Снимка: БГНЕС
Нено Димов, Снимка: БГНЕС

„Нашите изчисления показват, че за няколко месеца цените на месото ще скочат с 30%. Очаква ни студена и гладна зима”, заяви Йордан Господинов от „Движение България на гражданите” по време на пресконференция на партията.

Той обоснова прогнозите си с поскъпването на фуражните смеси и горивата в страната.

„Цените на фуражните смеси представляват 60-70% от цените на месото. Няма как поскъпването да не се отрази сериозно на производителите и най-вече на крайния потребител”, категоричен бе Господинов.

Също така негативна бе прогнозата на „Движение България на гражданите” и по отношение на цените на олиото. Според техните изчисления през зимата бутилка олио ще струва между 4 и 4,50 лв.

Представителите на партията бяха категорични, че сухото лято не може да бъде оправдание за поскъпването на цените.

„Сушата през лятото бе прогнозирана, но управляващите не направиха нищо, за да ни предпазят. В този смисъл те можеха да намалят акциза на горивата за земеделските производители”, посочи Нено Димов.

Той допълни още, че правителството на Борисов не е предприело адекватни действия по подмяната и модернизацията на напоителните системи в страната.

„Никое друго управление не е нанасяло толкова сериозен удар по селското стопанство, което винаги е било ключово за страната ни. От началото на мандата на ГЕРБ броят на кравите в България е намалял с 10%”, каза Димов.

Хората на Кунева отново обвиниха ГЕРБ, че защитава едрите в бизнеса.

„Кабинетът на Борисов престъпно субсидира големите в селското стопанство, за сметка на средните и малките в бранша. 90% от директните плащания отиват при под 5% от предприятията”, посочи Димов.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите