България е 22-ра по усвояване на европари за 2011 г.

Елица Мартинова 07 ноември 2012 в 17:35 2072 0

Европейската сметна палата, Снимка: European Parliament
Европейската сметна палата, Снимка: European Parliament

България е на 22-ро място от 27-те държави-членки на ЕС по усвояване на средства от европейските фондове за 2011 г., отчита Европейската сметна палата (ЕСП).

Данните бяха оповестени от българския представител в ЕСП Надежда Сандолова.

Годишният доклад на ЕСП за изпълнението на бюджета сочи, че през 2011 г. България е усвоила 1,1 млрд. евро, което е със 100 млн. евро по-малко от предходната година, но близо двойно в сравнение с първата отчетна 2007 г.

Докладът отчита сериозни недостатъци в работата на ГД „Развитие на селските райони“ заради недостатъчната ефективност на Интегрираната система за администрация и контрол (ИСАК) у нас.

Основен проблем в България, според доклада, е наддекларирането на земи.

„Националните органи следва да покажат по-голяма ангажираност и компетентност при контрола на средствата от ЕС по програмата“, гласи препоръката на ЕСП.

„Резервата за селското стопанство в България продължава да съществува, не е вдигната от Европейската комисия. Грешките са свързани с припокриване на териториите и трудностите при финансиране на пасища, които са общинска собственост. Резултатът е много ниското усвояването в сферата на развитие на селските райони, околна среда, рибарство и здравеопазване – едва 29%“, заяви по време на презентацията си Сандолова.

За сравнение, усвояването на Румъния в тази сфера е 35 %.

Докладът отчита сериозен ръст в усвояване на средствата по програмите за сближаване, което може да се обясни с реализацията на мащабните инфраструктурни проекти у нас

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови