Арести на енергийната мафия в Козлодуй, Белене, София и Перник

OFFNews 20 септември 2013 в 13:49 15231 35

Акция на МВР. Снимка: БГНЕС
Акция на МВР. Снимка: БГНЕС

Мащабна акция в четири града в страната, свързани със злоупотреби в енергетиката, е проведена днес, съобщиха от прокуратурата. 

Под ръководството на Софийска градска прокуратура, съвместни екипи от прокурори, агенти от ДАНС и МВР са направили претърсвания в офиси и частни домове на територията на София, Перник, Козлодуй и Белене.

Причината е образувано на 9 август 2013 г. досъдебно производство за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Разследването касае и умишлена безстопанственост. Основната насока на разследването са извършените плащания от НЕК ЕАД, за консултантски услуги по проекта АЕЦ Белене, след като на 29 март 2012 година вече е било взето решение за спиране на строителството на централата.

"В 08.30 ч. започнаха едновременни претърсвания и изземвания в административни сгради и жилища /общо 17 обекта/ в столицата, Перник, Козлодуй и Белене. Незабавното стартиране на действията по разследването е наложено от получени от ДАНС в прокуратурата оперативни данни за предприети действия по унищожаване и укриване на документи, касаещи предмета на разследване по делото.

С оглед интересите на разследването и следствената тайна на този етап прокуратурата няма да оповести други данни. Те ще бъдат съобщени след повдигане на съответни обвинения на лица, чието задържане се предвижда в хода на операцията, съобщават от прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!