Ади победи рака, върна се след 9 месеца лечение в Германия

Последна промяна на 01 юни 2013 в 12:49 15485 18

Ади, преди да се разболее от рак. Снимка: Личен архив
Ади, преди да се разболее от рак. Снимка: Личен архив

Лечението от рак на 20-годишната Аделина Коджабашева от Бургас е приключило. След 9 месеца лечение и рехабилитация в Германия  момичето вече е в България, съобщиха чрез Фейсбук страницата Angels for Adi нейни близки.

Момичето се нуждаеше от операция заради рядко срещаното заболяване на костта конвентионален остеосарком (злокачествен тумор). Дагнозата е поставена, когато Ади е на 19 години.

В мащабна дарителска кампания бяха събрани 281 400 евро. Операцията в Щутгарт, Германия струваше 150 000 евро. Момичето постъпи в клиниката през август 2012 г. за химиотерапии и операция. Месец по-късно, заради необратимо състояние, се налага ампутация на лявата подбедрица. Лечението и рехабилитацията продължават още няколко месеца.

На 31 май във Фейсбук страницата Angels for Adi бе публикувано съобщение, че тя вече си е в България.

"Днес искаме да споделим с вас новина. Новината, че лечението на Ади приключи. Тя победи и искаме да ви благодарим. Защото вашата подкрепа, вашата любов и вашата вяра направиха чудото. Ади оздравя и нямаше как да бъде иначе – нали има вас, своите Ангели. Тя вече е в България със семейството си. За нея вече има слънце, има и надежда.

Скъпи Ангели, това което направихте е невероятно. То не може да се сравни с нищо, правено досега. Вашата добрина обаче може да помогне и на други, вие можете да бъдете ангели отново", пише в него. 

Неусвоената сума от лечението ще бъде пренасочена за лечението на други болни деца. В момента тя се изчислява.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.06 2013 в 13:22

За голямо съжаление мога да кажа,че преди години видях момиче на 14 години със същото заболяване лекувано в Германия,кракът пак бе ампутиран.Хора спомнете си за Стив Джобс и Лучано Павароти.Има неща дето не са въпрос на пари.Но има една разлика.Как пъ там не се намери някой да оплюе местните лекари?Как така чужденците прегледани у нас не плюят по нашите лекари?Помислете си.....

06.06 2013 в 16:07

Аз се лекувах от рак тук ! На 30 г. съм и вместо да имам 1 операция (както щеше да е в чужбина ) имах 3 ! Защото тук първо режат после мислят и обсъждат какво се прави ... И бях при най-дбрия лекар в България в тази сфера ! Аз съжалявам , че не се лекувах в чужбина !! Парите не могат да те спасят винаги , но са мнгоо необходими по някога !

06.06 2013 в 10:48

И аз да се изкажа за бг лекарите!Преди време брат ми падна и си сцепи мястото над устната -имаше адски мн кръв,трябваше шев.Отиваме в Бърза помощ и естествено него го беше страх,мен двойно!Той плачеше,а лекарят вместо да го успокои каза,че щом не иска шев -ок.И отиде да запали цигара!!!!!Е,после направи шева,но както и да е...След време брат ми падна и си удари ръката.Водихме го на доктор-казаха ,че я е навехнал само и ще мине.Да,ама мина поне 1 седмица,почна втора,а той не можеше да я завърти дори,защото го болеше !!!Мърдаше я,но без да може да я завърти.Оказа се,че е ЗАРАСНАЛА НА КРИВО!Какви са тия лекари бе?После операция ,пълна упойка,чупене,наместване,пирони .. оправи се де,добре,че този,който прави операцията си свърши работата добре ..Мен лично ме е страх да се разболея.Не ме е страх от болестите,а от лекарите!!!Аз дето ходя само в краен случай на доктор.. и все ми казват ,че нищо ми нямало..Вече не знам кой да избера за личен лекар-за нищо не стават всички ,които са ми били.. Относно Ади,радвам се за нея.Преди време прочетох какво й се е случило,така въздействащо беше написано,че се разплаках и пратих смс..

06.06 2013 в 08:44

Раздвам се за Ади и я поздравявам, изисква се голяма издражливост, за да се пребориш с такава болест.Искам да ви кажа относно темата за лекарите в България.Онзи ден закарах леля си в бърза помощ с пулс 130 който се увеличаваше и намаляваше през половин час и високо кръвно [не помня колко беше">.Лекарят на смяна я преслуша измери й кръвното и диагнозата беше следната:Няма ви нищо, малко ви е високо кръвното, ще пийнете едно хапче и ще се оправите, не е аритмия просто ей така ви се увеличава пулса при което и двете оставаме потресени и аз го питам какво да направим когато следващият път се учести.Отговорът беше:Няма да се учести.Обеснявам пак, че пулсът й е бил 130 и той ми казва:това не е възможно.Кръвното й може да е 130 но не и пулса.Какво трябваше да ми е отношението.Да го потупам по рамото за това, че не ми е казал нищо ли?Ето за това отношението на пациентите е такова към лекарите.Съжалявам много ако съм разтройла някой, но за мен това е истината за България.Стискам палци на Ади да оправи живота си :)

05.06 2013 в 10:13

Това лечение с ампутация можеха да го проведат и в България, а не да се събират луди пари за чужбина. Да не говорим още колко хора с в нейното състояние.

04.06 2013 в 23:52

Важното е, че се е преборила, браво! И Георги, със сигурност това, че е жива и здрава сега, е много по-важно за нея и за близките й! Няма да й бъде лесно занапред, но все пак : http://en.wikipedia.org/wiki/Oscar_Pistorius

04.06 2013 в 23:18

Изключително точен коментар! Живея в Германия и смело мога да Ви кажа,че немските лекари по нищо не отстъпват на нашите,а даже напротив.Дори в града,в който съм аз, най-изявените лекари са български,а пред кабинетите на немските им колеги няма нито един пациент.Познайте защо.

04.06 2013 в 17:01

дано поне успее да се въстанови психически.

04.06 2013 в 17:00

Абе въстановила та въстановила.Абе хора,от тук нататък за нея какъв ще е живота бе.Щом на 20 години или там на колко беше й ампутираха крака,то сега какъв живот следва.Ако се случи това на вас,ако ви отрежат крака няма да мислите,че сте въстановен.

02.06 2013 в 15:50

Важното е, че момичето е живо и здраво! Вярно е, че нашата медицина запада, но това е заради кражбите, а не заради кадрите. Както и да е, радвам се, че момичето възстановено! Пожелавам му да се бори все така с предизвикателствата в живота и никога да не се предава