86% от делата в Следствието не били разпределяни случайно

24 април 2013 в 13:05 1828 2

Николай Кокинов   Снимка: БГНЕС
Николай Кокинов Снимка: БГНЕС

Малко повече от 86% от делата в Столичната следствена служба са разпределяни в нарушение на случайния принцип за разпределение на делата.

Това става ясно от проверката на Инспектората при Върховната касационна прокуратура (ВКП), стартирала след получени сигнали за нарушение на принципа за случайно разпределение на делата.

От резултатите става ясно, че от 1380 дела за годината, 86% са преминали формално през системата.

Програмата, която трябва да избере чрез жребий кой следовател да се заеме с конкретно разследване, лесно може да бъде манипулирана. Тя позволява първоначално направен избор да бъде отменен, като за това е достатъчно да бъдат посочени мотиви. Отмяна на направения от системата избор без санкцията на съответния административен ръководител не може да има, категорични са проверяващите.

Повторният избор на следовател обаче по-често ставало без разрешението на шефа на следствието и с липсващи мотиви.

В автоматично генерираната бланка за мотиви за отмяна на първоначалния избор проверяващите попаднали на неуместни аргументи. Така например, за да генерира ново име на следовател, който да поеме дело, системният администратор е посочвал като мотиви: „не“, „грешно избран“, „отпуск може би“. Сред „мотивите“ има и находки. Така например с „мотивите“: „оххххх“, „едно стига“, „това са поръчки“, „май, май“, „господинът не желае да вземе това дело“ и „много наведнъж за ЧНГ“, програмата е залъгвана и така се е стигало до нов избор.

Програмата позволява да бъде манипулирана и по отношение на натовареността на следователите, като по този начин една група следователи могат да бъдат изключени от участие в разпределението за сметка на свои колеги.

До момента е уставен един човек, виновен за тази практика. Това е Росица Найденова, системен администратор, който има достъп до програмата. Това е човекът, пряко отговорен за разпределението на разследванията в Следствието.

Прокуратурата ще стартира дисциплинарни производства. Тепърва ще се проверява и за други длъжностни лица, които са нарушили правилата за работа с програмата за случайно разпределение на делата.

Пред прокурорите Найденова е обяснила действията си с това, че трябвало да отчита високи резултати в работата си, а също така, и че се е консултирала с колеги от други следствени отдели в страната, които й препоръчвали този начин на работа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!