От какво се страхуват във ВСС

10 април 2013 в 20:27 4430 4

Адвокат Георги Атанасов
Адвокат Георги Атанасов

Адв. Георги Атанасов

Про(екс)правителственото мнозинство във ВСС отново се радикализира. За да разбие всички, дори плахите и напълно необосновани надежди за истинско гражданско поведение.

Този път срещу Незабравка Стоева - дръзналата да се опълчи на опита за замазване на гафа със случайното разпределение на делата във ВАС. По-точно с практическото отсъствие на каквито и да било гаранции за случайност на разпределението в най-важния за държавата административен съд.

Подборът на разрешаващия спора съдия е между най-важните за независимостта на съда въпроси. Затова разпределението на делата на случаен принцип е основополагащ принцип и неотменно изискване на Брюксел за практическо обезпечаване на съдийската независимост.

Проверката на председателстваната от Стоева Комисия по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и взаимодействието с Инспектората на ВСС, изведнъж стана повод за извънредно остра и очевидно режисирана реакция на членове на ВСС, "провокирана" от процедурно възражение на председателя на ВАС.

Какво "мобилизира " редиците? Май вероятността работата на комисията да завърши с доклад, че всички упреци към системата за случайно разпределение на делата във ВАС са справедливи и основателни. Във всеки случай реакцията на ВСС е извънредно показателна. Отнеха проверката от единствената комисия, чиито функции се доближават до предмета на проверката и предоставиха продължаването и на друга, задълженията на която са абсолютно несъвместими или дори в явен конфликт на интереси с проверявана информация. При това с апломб и изумителното прозрение на главния прокурор, че проверяваните колеги се чувстват оскърбени и трябва да им се влезе в положението, видимо единствено чрез смяна на проверяващите.

Нетърпимостта на поведението на Стоева се свързва най-вече с допуснатите до участие в проверката и две неправителствени организации. Парадоксално, едната от тях е тази, която спомогна за "изгряването на звездата" на главния прокурор Цацаров като велик администратор и любимец на изпълнителната власт и разни посланици. Това е организацията, в чието лоно се роди прелюбопитната "неформална" организация със звънкото наименование "Форум на българските съдилища", чиито статут, функции и реално присъствие, особено при организацията на изборите за ВСС, тепърва ще се установяват. Същата, чието заседание бе отложено с повече от половин час, за да може на откриването му да присъства лицето Цв. Цветанов, авторът на новата конструкция за разделение на властите по български чрез провеждане принципите на физическия закон за "скачени съдове" в отношенията съд – МВР. Какво се случва, че тази организация изведнъж загуби привлекателността си за ВСС?

Другата организация е Българският институт за правни инициативи (БИПИ), известна най-вече с неотклонната си позиция за реприватизация на държавата и съдебната й система от задкулисните сили и механизми, детерминиращи статута и поведението им.

Защо участието на тези неправителствени организации взриви ВСС и в отсъствието на част от членовете, и въпреки протестите на противниците на имитацията, разбирай статуквото, предизвика тази реакция? Въпреки ясното съзнание, че такъв акт ще предизвика огромно разочарование в Европа.

Дали причината не е, че евентуалните резултати от проверката ще предизвикат повсеместна ревизия и констатация за повсеместно нарушаване на случайното разпределение на делата като практика на съдилищата, обясняваща как се прави в случая избор между двама и дори един съдия?

Непосредственото бъдеще ще покаже. Както и какво трябва да бъде отношението на обществото към съда и неговата администрация.

В този контекст ние приветстваме горещо инициативата на съдиите от Софийски градски съд, които в отворено писмо поискаха продължаване на проверката в този съд и изразяваме възхищението си от тяхната принципна позиция.

-----------------------

Авторът е председател на УС на Сдружение "България на гражданите"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews