300 души на протест срещу новото правителство в София

Вероника Шербанова 09 юни 2013 в 12:29 3243 4

Протест срещу новото правителство на 9 юни, Снимка: БГНЕС
Протест срещу новото правителство на 9 юни, Снимка: БГНЕС

Около 300 души се събраха на протест срещу новото правителство пред сградата на Народното събрание. Към тях все още се присъединяват желаещите да вземат участие в демонстрацията.

Организатор на протеста е доброволното сдружение „Гражданска лига на България“.

Протестът започна в 12 часа пред парламента с около 50 души. Демонстрантите обявиха предварително, че планират шествие по бул. „Цар Освободител“ до Орлов мост и входа на Борисовата градина, а след това до пл. „Независимост“, бул. „Княз Ал. Дондуков“, бул. „Княгиня Мария Луиза“, бул. „Витоша“ до централите на БСП и ДПС и обратно до сградата на Народното събрание.

Протестиращите обаче обясниха, че ако не се съберат повече хора, шествието може да бъде отменено и протестът да се проведе пред парламента.

Постепенно демонстрантите се увеличиха до 100, а по-късно и до около 300.

Протестиращите издигнаха лозунгите „Не на политическия Франкенщайн – БСП, ДПС и „Атака“, „Касиране на изборите“, „Стоп на мафията“ и др.

В района на Народното събрание имаше засилено полицейско присъствие. Служителите направиха жива верига пред парламента.

Протестиращите обявиха, че новият кабинет е еманация на енергийната мафия и поискаха касиране на изборите. Те директно обвиниха лидера на „Атака“ Волен Сидеров в предателство спрямо избирателите и обясниха, че са много недоволни от поведението на партията му.

Около час след началото на протеста започна и шествието по предварително начертания маршрут, макар че по думите на протестиращите не са се събрали толкова хора, колкото са заявили във Facebook.

Шествието беше придружавано от викове "Оставка", "Мафия" и "Болен с фес".

Протестиращите блокираха за кратко булевардите "Цар Освободител" и "Васил Левски". 

Протест пред Народното събрание с начален час 12 часа организира и РЗС. Партията обяви, че подкрепя гражданска подписа със събрани 100 000 подписа с искане Конституционният съд да отмени „избраните в София депутати от ДПС с гласове чрез фалшификации в Турция“.  

Около 15 минути след началото на протеста обаче той беше прекратен, като от РЗС обясниха, че се притесняват от провокации от страна на привърженици на "Атака".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови