3 млн. лв. за данъчните да събират здравните вноски

28 октомври 2012 в 13:24 1479 0

НАП. Снимка: БГНЕС
НАП. Снимка: БГНЕС

3 млн. лв. са предвидени в бюджета на Националната агенция по приходите (НАП), за да събира здравните вноски, а тя не се справя добре с тази задача, обяви пред БНР председателят на българската стопанска камара Божидор Данев.

Неосигурените за здраве в момента са 1.4 млн. души, напомни той. По изчисления на Данев за тези хора са предвидени 1.20 лв. на човек за здравеопазване в проектобюджетът на касата за 2013 г. Той обяви това и при гласуването на първо четене на проектобюджета на държавата, на здравната каса и на държавното обществено осигуряване за 2013 г. от бюджетната комисия преди дни.

25% от медицинските дейности не са финансирани нито от здравната каса, нито от Министерството на здравеопазването, а 70% от клиничните пътеки са недофинансирани, обяви шефът на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов.

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Пламен Цеков съобщи, че просрочените дългове на болниците сега са 86 млн. лв. като половината от сумата е за капиталови разходи. Той припомни, че  задължението за покриването им е на собствениците - държавата, общините и частните собственици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!