20 деца отровени с храна на лагер

Вероника Шербанова 15 юни 2012 в 17:10 2917 3

22 деца се натровиха с мусака по време на лагер във Варненско. Снимка: БГНЕС
22 деца се натровиха с мусака по време на лагер във Варненско. Снимка: БГНЕС
20 деца бяха отровени с храна по време на лагер в село Чернево, Варна, съобщи МЗ. 11-годишните ученици са яли мусака. Петокласниците са от училище „Петко Р. Славейков“ в Добрич. Те отишли на организирана екскурзия от Добрич до Барите.

На 14-и през деня част от тях са се включили и в игра на „Сървайвър“ в близка гора, в която имало чешми, но децата носели своя и не са пили оттам, заявиха придружаващите ги преподаватели.

На 14 срещу 15 юни нощували в комплекс "Барите" в село Чернево. Към 20.30 часа, по време на вечеря, пет от 52-те деца  започват да повръщат, да се оплакват от гадене и болки в стомаха. Четиримата ръководители на групата викат Спешна помощ. Линейката ги откарва до болница "Света Марина" към 23 часа. След консултация с лекар инфекционист са приети в болница. Състоянието им вече е стабилно, уточняват от здравното министерство.

След полунощ до сутринта на 15 юни обаче същите симптоми получават още 15 деца от същата група. Те са откарани в болницата в Добрич, там са настанени в инфекциозното отделение. От тях днес в болницата са останали 11 деца, другите са изписани.

От Регионалната здравна инспекция са взели проби за качеството на питейната вода от местния и централния водоизточник и от басейна на комплекса, извършени са и микробиологични изследвания на храната. Проверена е цялата здравна документация.

Всички деца са се хранили в ресторанта на комплекса. По същото време там са починали и обядвали група от 18 деца от село Чернево и 19 туристи, но те нямат оплаквания. Не е имало отсъстващи по болест работещи в кухнята.

Резултатите от физико-химичния и микробиологичен анализ на водата, както и от другите взети проби ще бъдат готови до 18 юни, понеделник.

В края на април 38 деца получиха хранително отравяне след консумацията на заразена със стафилококова бактерия храна по време на зелено училище в Кюстендил. Проверката установи, че заразата е пренесена от болни служители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!