2 млн. лв. за ваксини срещу рак на маточната шийка

30 октомври 2012 в 15:54 2370 2

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Всяко момиче, родено през 2000 г., има право на безплатна ваксина срещу рак на маточната шийка, съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова на пресконференция, на която беше представена  Националната програма за профилактика на болестта.

През 2012 г.  разходите за ваксините възлизат на 2 млн. лв., осигурени от  НЗОК чрез трансфер на средства от Министерството на здравеопазването. "Ако останат средства, те ще бъдат прехвърлени към програмата за следващата година", каза директорът на здравната каса Пламен Цеков. 

Ваксината е доброволна и 100%  платима от държавата.  Личните лекари я предлагат на родителите на 12-годишните момичета и при тяхно съгласие, децата им биват ваксинирани. При момичетата от домовете за социални грижи превенцията важи със същата сила, но разликата е, че за поставянето й директорите на социалните домове трябва да дадат съгласието си.  

Ракът на гърдата и шийката на матката са най-лесно достъпните и срещани локализации, които, установени в ранен стадий, могат да бъдат напълно лечими. Ваксината се приема на три етапа. В състава на ваксината са обхванати най-важните щамове на вируса, причиняващ рак на шийката на матката.

Елена Несторова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!