Българи искат да осиновят ромско дете, държавата го дава на италианци

17 май 2013 в 10:05 3847 11

Дете.
Дете.

Българи, които са взели като приемни родители ромско дете преди 7 месеца искат да го осиновят, но държавата се готви да го даде на италианско семейство, съобщи bTV.

Захаринка и Стоян от дунавското село Брест са взели в дома си октомври 2012 г. 2-годишно изоставено дете, което е било в лошо здравословно и ментално състояние.

„7 килограма тежеше. Кожа и кости, друго нищо. Да те е страх да го гледаш”, разказва Стоян.

Семейството не е имало претенция към етноса и състоянието на детето, когато са кандидатствали за приемни родители. Малката Сашка имала тикове, блъскала главата си леглото.

Благодарение на грижите на приемните си родители тя се успокоява, научава се да ходи, да дъвче и дори е започнала да казва първите си думи. 

След като стават свидетели на първите крачки и на първата усмивка на малката Сашка Захаринка и Стоян решават, че искат да осиновят детето и да го отгледат.

Те вече не си представят живота без това дете, към което много са се привързали. 

„Самото семейство полага адекватни грижи за детето, в това спор няма. Но друг е въпросът, че те самите не са вписани като кандидат осиновители и нямат право да осиновят детето в момента”, коментира пред bTV Вацка Хорозова, директор на „Социално подпомагане” в Плевен.

Българите са подали документи да осиновят детето преди 4 месеца, но още не са вписани като кандидат осиновители, защото процедурите са тромави и отнемат месеци.

Според държавните ни институции италианците са подали документи няколко дни преди българите и имат предимство.

„За съжаление хората са допуснали прекалено голяма привързаност, а това не би трябвало да се допуска. Те като професионалисти не би трябвало да допускат да се привържат към детето”, твърди Хорозова. "А, какво да кажем на италианците, които са създали емоционален контакт с детето", попита тя. (Италианското семейство е имало 5-дневен контакт с детето)"Социално подпомагане", 

От плевенската социална служба твърдят, че в нашето законодателство, касаещо осиновяванията, не е залегнал чл. 21 от конвенцията на ООН за правата на детето, където се казва, че категоричен приоритет е детето да остане в родината си. 

Оттам напомнят още, че приемно семейство има право да осинови дете, след като е полагало грижи за него поне 1 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!