Българи искат да осиновят ромско дете, държавата го дава на италианци

Последна промяна на 17 май 2013 в 10:05 3181 11

Дете.
Дете.

Българи, които са взели като приемни родители ромско дете преди 7 месеца искат да го осиновят, но държавата се готви да го даде на италианско семейство, съобщи bTV.

Захаринка и Стоян от дунавското село Брест са взели в дома си октомври 2012 г. 2-годишно изоставено дете, което е било в лошо здравословно и ментално състояние.

„7 килограма тежеше. Кожа и кости, друго нищо. Да те е страх да го гледаш”, разказва Стоян.

Семейството не е имало претенция към етноса и състоянието на детето, когато са кандидатствали за приемни родители. Малката Сашка имала тикове, блъскала главата си леглото.

Благодарение на грижите на приемните си родители тя се успокоява, научава се да ходи, да дъвче и дори е започнала да казва първите си думи. 

След като стават свидетели на първите крачки и на първата усмивка на малката Сашка Захаринка и Стоян решават, че искат да осиновят детето и да го отгледат.

Те вече не си представят живота без това дете, към което много са се привързали. 

„Самото семейство полага адекватни грижи за детето, в това спор няма. Но друг е въпросът, че те самите не са вписани като кандидат осиновители и нямат право да осиновят детето в момента”, коментира пред bTV Вацка Хорозова, директор на „Социално подпомагане” в Плевен.

Българите са подали документи да осиновят детето преди 4 месеца, но още не са вписани като кандидат осиновители, защото процедурите са тромави и отнемат месеци.

Според държавните ни институции италианците са подали документи няколко дни преди българите и имат предимство.

„За съжаление хората са допуснали прекалено голяма привързаност, а това не би трябвало да се допуска. Те като професионалисти не би трябвало да допускат да се привържат към детето”, твърди Хорозова. "А, какво да кажем на италианците, които са създали емоционален контакт с детето", попита тя. (Италианското семейство е имало 5-дневен контакт с детето)"Социално подпомагане", 

От плевенската социална служба твърдят, че в нашето законодателство, касаещо осиновяванията, не е залегнал чл. 21 от конвенцията на ООН за правата на детето, където се казва, че категоричен приоритет е детето да остане в родината си. 

Оттам напомнят още, че приемно семейство има право да осинови дете, след като е полагало грижи за него поне 1 година.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.05 2013 в 22:45

Във България да не би да няма престижни универистети ?

18.05 2013 в 10:57

Тая пача да ходи да мете улицата към бюрото по труда - ТАКИВА БЕСНИ КУЧКИ БЕЗ НАМОРДНИЦИ НЕ МОГАТ И НЕ БИВА ДА РАБОТЯТ В ТАКИВА СФЕРИ И ДА ИМАТ ТАКОВА МИСЛЕНЕ , а тя дори е и шефка ..

18.05 2013 в 10:11

Мария да престане с тоя негативизъм.

Аз като средно нестатистически българин. Взимам заплата 3 пъти над средната. И в интерес на истината едвам връзвам двата края. Не мисля, че в Америка със средна заплата камо ли такава над средната бих живял толкова на ръба. Дори Канада или Германия, Англия, Испания, Португалия. Едно дете има възможност за бъдеще и тук и в Италия. Дома го дава на Италианците, защото таксите които ще платят са много по високи от тези на Българите. С моята съпруга сме мислили за осиновяване и мога да ти кажа , че процедурата е невероятно тромава , таксите и изискванията също. Условията за чужденците са много по леки но таксите са много , мноооого по високи. А сама сега си отговори.

17.05 2013 в 16:18

И аз мисля, че въпросът е в парите. Тук играе корупцията. Може ли тия чиновнички от Плевен да съпоставят 5 дневен престой с месечно обгрижване на детето, довело до прохождане, проговаряне и асоцииране с околната среда. Тая служителка що за майка е, ако изобщо е, ако не е в състояние да оцени тези неща???? Защо на италианците е предложено ТОЧНО това дете, хиляди са без родители!!!! А Коста да предстане с чуждопоклоничество. Ако въпросното дете беше осиновено в България, то също щеше да има дом и семейство. И той-Коста знае ли колко деца в САЩ са наркозависими от 5-6годишна възраст, бягат от вкъщи или са членове на гангстерски групи? От 11 години живеят в САЩ и имам поглед върху детската престъпност. За съжаление и на български имигранти децата попадат в тези среди.

17.05 2013 в 16:13

Vuprosa e na deteto kude shte mu e po-dobre. Ako se e uspokoilo, znacho tezi hora dobre sa se grijili za nego. To niama li pravo na izbor ? Koi e roditel za nego ? predpolagam che i to se eprivurzalo kum priemnoto semeistvo.
<em>Моля, пишете на кирилица!</em>

17.05 2013 в 15:37

Причината според мен е друга. Чисто финансова. Италианците ще кихнат много повече пари от приемното семейство.

17.05 2013 в 15:36

Идеята на поста ми беше съвсем друга. Казах , че просто на детето му е даден шанс и сега живее нормален живот. Не, че му е променило етноса.

17.05 2013 в 13:16

„За съжаление хората са допуснали прекалено голяма привързаност, а това не би трябвало да се допуска. Те като професионалисти не би трябвало да допускат да се привържат към детето”, твърди Хорозова.???
G-ja Xorozova, takiva izkazvaniq sa nechoveshki, studeni i otvratitelni! Tova priemno semeistvo sa bili purvo hora i chovechni v reshenieto si da pomognat na tova dete, i posle "profesionalisti"!!!
"прекалено голяма привързаност" e nai-golqmata tupotiq, idvasta ot ustata na "profesionalist! Ako ste naistina profesionalist ste namerite nachin da se spravite s Italiancite!!!!
Don't love, don't care, don't mind-be a Robot, be a Profesionalist!!!!

17.05 2013 в 12:26

Институциите не му позволяват да осинови приемното си дете, а вместо това дават българчето за осинявяване в Италия. И то при изнесена информация в Русия, че от руските деца, осиновени в Италия, 1200 са изчезнали напълно и следите им се губят, когато след 1 година са потърсени отново. Годишно 100 българчета се осиновяват в Италия. Много повече в САЩ. Не можем да не си зададем следните въпроси:
- Кому е нужно да създава такава широка мрежа от приемни родители, на които обаче не се позволява да осиновят приеманите деца!?
- Кому е нужно да използва приемните семейства като стъпало към заличаване следите на децата и тяхното препредаване към тайнствени организации, където следите на децата се губят завинаги!?
Ето какво разказва Ирина Бернгсет, една майка, загубила завинаги детето си по подобна схема:
"КРЕАТИВЕН СЕКС" ЗА ЕЛИТА
http://www.kaldata.com/forums/blog/1328/entry-10680-глобализаторите-на-деца/

17.05 2013 в 11:46

Kosta, означава ли, че ако холандци осиновят пакистанче, на него спира да му личи етноса?!